DECALAJ salarial între bărbați și femei. Când va fi eliminat?

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Decalajul salarial actual între bărbați și femei va putea fi eliminat în mai mult de șapte decenii dacă ritmul actual de reducere a diferențelor se va menține, a avertizat luni Organizația Internațională a Muncii (OIM), într-un raport publicat înaintea Zilei Internaționale a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, notează Agerpres, cu referire la DPA.

În prezent, femeile câștigă cu 23% mai puțin decât bărbații, în condițiile în care, la nivel mondial, 46% dintre femei au un loc de muncă, față de 72% dintre bărbați. Acest decalaj s-a redus cu numai 0,6% puncte procentuale în ultimii 20 de ani.

„În ultimele două decenii, progresul educațional semnificativ al femeilor nu s-a tradus într-o ameliorare comparabilă a poziției lor la locurile de muncă”, afirmă experții OIM.

Întrucât femeile petrec mult mai mult timp decât bărbații cu activitățile din gospodărie și creșterea copiilor, multe din ele nu pot lucra cu normă întreagă, rezultatul fiind câștiguri mai reduse, se spune în raport.

Acești factori, plus faptul că multe femei au locuri de muncă inferioare sau informale, determină o accentuare a decalajelor de gen la vârste mai înaintate.

În prezent, în lume circa 200 de milioane de femei vârstnice trăiesc fără un venit regulat din pensii, comparativ cu cei 150 de milioane de bărbați aflați în aceeași situație, se mai spune în raportul OIM.Categorii:Actualitate, Externe, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.