Primii microsateliți moldovenești vor fi lansați în curând în cosmos

Foto: evz.ro

Foto: evz.ro

Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) urmează să lanseze în viitorul apropiat proiectul „Satelit Moldovenesc”, care îşi propune zborul unor microsateliţi pe orbită.

În cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip, conducerea UTM a meţionat că proiectul este realizat în proporţie de 80%, potrivit unui comunicat al Guvernului, citat de IPN.

Potrivit autorilor proiectului, acesta este unul atractiv pentru studenţii UTM şi cu relevanţă pentru economia naţională, în special pentru monitorizarea şi prevenirea inundaţiilor în albia râurilor Nistru şi Prut. În acest sens, conducerea UTM a abordat problema proiectului propus în anul 2015 privind scutirea de impozite TVA şi taxe vamale la procurarea utilajului specializat pentru infrastructura de comandă şi control a zborului sateliţilor, care nu a fost examinat până în prezent.

Premierul a menţionat că Guvernul va sprijini proiectele UTM care vor fi orientate spre un nou model de creştere economică a R. Moldova. La rândul său, Viorel Bostan, rector al UTM, a menţionat că acest proces necesită a fi susţinut şi financiar, iar actualul mecanism de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat este unul ineficient şi netransparent.

Părţile au convenit şi asupra implementării proiectelor de lansare a noilor specialităţi la UTM, cum ar fi ingineria softurilor şi sisteme robotizate şi mecatronică. De asemenea, Guvernul va solicita Ministerul Educaţiei şi Ministerului Finanţelor elaborarea neîntârziată a unui model nou – echitabil, eficient şi transparent – de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat.

Pavel Filip a afirmat că UTM este o instituţie importantă pentru R. Moldova, care se bazează pe conceptul de schimbare cu ajutorul dezvoltării durabile. Premierul a evidenţiat că instituţia este centrată pe creativitatea intelectuală, o trăsătură ce joacă un rol esenţial în trecerea spre un nou model de societate.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.