De ce a fost RATATĂ reunificarea R. Moldova cu România

Traian Băsescu. Foto: aktual24.ro

Traian Băsescu. Foto: aktual24.ro

La începutul anilor ’90, pe vremea Podului de Flori, R. Moldova și România ar fi putut să se reunească, însă această oportunitate s-a ratat, după care „lucrurile au intrat pe un drum al două țări independente…”, susține fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Într-un interviu pentru „Timpul”, fostul președinte român susține că „e greu de spus” de ce a fost ratată oportunitatea reunificării celor două maluri de Prut, vorbind în acest context despre lașitate.

„Trebuie să te pui în situația celor doi președinți de la vremea respectivă, Iliescu și Snegur, ca să știi exact de ce. Pe fond, cred că a fost teama ancestrală de «mama Rusia», care atunci era în degringoladă și decizia se putea lua fără nicio problemă, după părerea mea. Dar ocazia s-a ratat și suntem aici unde suntem”, a declarat Băsescu.

Potrivit fostului președinte al României, una din motivațiile pentru care nici astăzi nu există un angajament în a se discuta subiectul reunificării celor două state românești este lașitatea.

„Personal, cred că acum este un moment bun pentru aceste discuții. Până la urmă, vorbim de o despărțire ordonată de doi criminali, Stalin și Hitler, care a fost pusă în aplicare de miniștrii lor de Externe, Ribbentrop și Molotov. De ce n-avem curaj să spunem că nu mai vrem să trăim după modelul fixat de doi criminali?”, se întreabă Traian Băsescu.

Mai mult, fostul șef de stat al României susține că, dincolo de lașitate, cea mai mare parte a politicienilor moldoveni „vor să aibă țara lor”, aceasta fiind „una din marile probleme pentru care ei resping sistematic discutarea problemei unirii”, a punctat Băsescu.

Fostul președinte al Românei consideră că, în raport cu „mama Rusia”, primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a fost mai curajos decât Ion iliescu, președintele României de atunci, ultimul fiind „educat la Moscova și avea spaimă de «mama Rusia»”.

„Ion Iliescu nici nu credea la acea vreme că drumul României este spre Occident. El se vedea rămas în zona de influență a Federației Ruse și acțiunile lui din acea perioadă reprezintă probe”, a declarat Traian Băsescu, precizând că „România, în timpul lui Iliescu, s-a dus să facă un nou tratat de bază cu Federația Rusă”.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.