Prezența lui Vlad Filat în Parlament, solicitată de PLDM

Vlad Filat. Foto: delipress.info

Vlad Filat. Foto: delipress.info

Fracţiunea parlamentară a PLDM a înregistrat astăzi la Biroul Permanent un proiect de hotărâre ce vizează completarea Hotărârii Parlamentului din 15 octombrie 2015 privind încuviinţarea ridicării imunităţii deputatului Vlad Filat.

Deputații liberal-democrați propun completarea hotărârii cu cuvintele „cu excepţia orelor când au loc şedinţele plenare şi şedinţele organelor de lucru ale Parlamentului din care face parte”.

Potrivit deputaților PLDM, citați de Moldpres, Vlad Filat este ales al poporului şi, în baza normelor prevăzute de Legea Supremă, nimeni nu poate întrerupe sau suspenda mandatul de deputat.

„Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din Legea despre statutul deputatului-participarea deputatului la şedinţele Parlamentului şi ale comisiei permanente din a cărei componenţă face parte este obligatorie. Prevederi similare sunt stabilite şi de Regulamentul Parlamentului. Imposibilitatea exercitării mandatului conduce la încetarea provizorie a acestuia, fapt ce contravine art. 69 din Constituţie. Situaţia creată este contrară şi principiului constituţional de la art. 68 din Legea Supremă, prin care se stabileşte nulitatea oricărui mandat imperativ”, consideră deputatul Tudor Deliu.

Potrivit lui Deliu, Parlamentul este în drept şi poate ridica imunitatea deputatului, însă, până nu există o hotărâre de judecată de condamnare definitivă şi irevocabilă, mandatul de deputat nu poate fi întrerupt sau suspendat. În aceste circumstanţe de drept, deputatul a cărui imunitate a fost ridicată poate fi reţinut şi arestat, însă cu condiţia ca parlamentarul în cauză să poată să-şi realizeze obligaţiile constituţionale şi legale de deputat şi să i se asigure condiţiile necesare pentru posibilitatea de participare la şedinţele plenare şi şedinţele organelor de lucru ale Parlamentului.

Deputatul Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară în data de 15 octombrie 2015. În seara aceleiași zile, el a fost escortat la CNA și reținut.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.