Lista medicamentelor compensate va fi extinsă cu 50%

Foto: gov.md

Foto: gov.md

Piaţa farmaceutică va suferi schimbări importante în acest an. Guvernul a trasat un plan de acţiuni în care îşi propune printre altele să extindă cu 50 la sută lista medicamentelor compensate, să extindă reţelele de farmacii în localităţile rurale, să simplifice accesul pe piaţă a medicamentelor autorizate în Occident şi care de multe ori moldovenii le pot cumpăra doar din străinătate.

Acţiunile vor începe chiar din lunile martie-aprilie curent, planul urmând să fie implementat pe toată durata anului 2016, a declarat premierul Pavel Filip joi, 10 martie, după o şedinţă cu instituţiile din domeniu şi cu furnizorii şi producătorii de medicamente.

Potrivit premierului, Guvernul nu şi-a propus prin aceste acţiuni să obţină o reducere de preţuri la medicamente pentru că problema este mult mai mare, specificând totuşi că furnizorii de medicamente trebuie să lucreze la un profit normal, dar nici într-un caz să aibă supraprofit.

Şeful Executivului a explicat că ultimul timp pe piața medicamentelor din R. Moldova au început să dispară multe medicamente calitative, se simțea o lipsă și erau înlocuite cu alte medicamente de o calitate mai proastă sau îşi rugau rudele de pe peste hotare să le trimită medicamentele care lipseau în farmaciile din R. Moldova.

„Vă spuneam că din piaţă au început să dispară anumiţi producători de renume mondial de medicamente. Au început să dispară multe medicamente şi oamenii erau în situaţia să roage rudele sau prietenii să cumpere medicamente fie din România, fie din Ucraina. De aceea, am încercat să eliminăm toate aceste constrângeri şi bariere care pe de o parte înregistrarea anevoioasă a medicamentelor, formarea preţului. Pe de altă parte imposibilitatea de a ajusta preţul la devierile cursului valutar şi multe altele”, a declarat Filip, citat de Infotag.

Premierul a spus că Guvernul a încercat să vină şi cu mecanisme de compensare, iar pe de altă parte să dea posibilitate şi celor care furnizează medicamente să lucreze la un profit normal, dar nici într-un caz să aibă supraprofit.

Premierul a punctat şi câteva elemente din acest plan.

„O să vă zic că ne-am propus extinderea cu 50% a listei medicamentelor compensate faţă de anul 2015, care desigur că va diminua povara financiară a pacienţilor, în special bătrânii şi cei cu boli cronice. O altă prevedere este simplificarea accesului pe piaţă a medicamentelor autorizate în UE, SUA sau Japonia, ceea ce înseamnă şi diversitate, dar şi calitate. Ne-am propus să extindem reţele le de farmacii în localităţile rurale”, a mai spus Pavel Filip.

Premierul şi-a exprimat toată încrederea că, în cel mai apropiat timp, Guvernul va impune un echilibru în piaţa medicamentelor, astfel încât toţi cetăţenii să resimtă accesul la medicamente cu preţ redus, dar şi de calitate înaltă.

Anterior, premierul Pavel Filip a cerut transparenţă pe piaţa medicamentelor.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.