Aproximativ 700 de mii de moldoveni vor beneficia de pensii mai mari, din 1 aprilie

Foto: democracy.md

Foto: democracy.md

Din 1 aprilie, pensiile în R. Moldova vor fi indexate cu 10,1%. O astfel de decizie a fost adoptată în cadrul ședinței de sâmbătă a Guvernului.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a mentionat, potrivit Infotag, că procentul de indexare este calculat pe baza salariului mediu pe țară în 2015, comparativ cu 2014 cu 10,5% și creșterea indicelui prețurilor de consum în 2015, comparativ cu 2014 cu 9,7%.

Este prevăzută indexarea tuturor tipurilor de pensii, stabilite în conformitate cu legea privind pensiile de asigurări sociale de stat, acordate profesorilor și lucrătorilor în domeniul sănătății, precum și pensia de invaliditate.

Pensiile vor fi indexate și în cazul deputaților, membrilor Guvernului, funcționarilor publici, anumitor categorii de lucrători din domeniul culturii, foștilor procurori și funcționari vamali. Indexarea va fi realizată doar pentru acea parte a pensiei care se plătește din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pensia minimă după indexare de vârsta a lucrătorilor agricoli va fi de 844.71 de lei. Mărimea pentru ceilalți beneficiari ai pensiei pentru limită de vârstă va fi de 948.84 de lei. Mărimea pensiei de invaliditate de gradul I este de 675.02 de lei, al II și al III grad – 651.84 de lei și, respectiv, 459 de lei.

De asemenea, de la 1 aprilie, este prevăzută indexarea cu 9,7% a compensației lunare pentru asigurarea cu alimente și suplimente nutritive care ajută organismul să scape de radionuclizi persoanele care au participat la lichidarea consecințelor accidentului de la Centrala nucleară de la Cernobâl și testele nucleare, pensiile militarilor și ofițerilor și trupelor organelor afacerilor interne.

Potrivit unui unui comunicat al Guvernului, de indexarea pensiilor vor beneficia aproape 700 de mii de persoane. Decizia va intra în vigoare după aprobarea de către Parlament.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.