Calmâc: În câteva luni, UE ar putea relua finanțările pentru UE

Octavian Calmâc. Foto: adevarul.ro

Octavian Calmâc. Foto: adevarul.ro

Discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) continuă, iar în câteva luni Bruxelles-ul ar putea relua finanțările destinate R. Moldova, a declarat, în cadrul unei emisiuni la Publika TV, ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Octavian Calmâc a precizat că a primit asigurări din partea UE că fondurile destinate R. Moldova vor fi deblocate imediat ce se va ajunge la o înțelegere de principiu cu FMI. Între timp, Chișinăul se pregătește să invite o misiune a FMI pentru a lansa negocierile privind semnarea unui nou acord. Discuții în acest sens vor avea loc și în aprilie, la Washington, când se va reuni boardul FMI, una din teme fiind R. Moldova.

Condițiile cerute de FMI în 2015 au fost realizate – cele trei bănci cu probleme au fost lichidate, la alte trei bănci a fost efectuat auditul, iar tarifele la energie și gaz aprobate în vară au fost restabilite în toamna anului trecut.

„Alte condiții FMI nu a pus și suntem convinși că, în timpul apropiat, experții FMI sunt gata să vină și să lanseze aceste negocieri. În condițiile în care R. Moldova va reuși să aibă un acord preliminar cu FMI, am primit toate asigurările că UE va redeschide finanțarea pentru R. Moldova. În primul rând, deblocarea finanțărilor pentru 2015, de aproximativ 20 de milioane de euro, și cele planificate pentru 2016, care se cifrează la peste 80 de milioane de euro”, a declarat ministrul Calmâc, citat de Infotag.

Totodată, Chișinăul așteaptă și acordarea primei tranșe din împrumutul promis de România. Ministrul Calmâc a declarat că și oficialii europeni susțin acordarea acestui împrumut R. Moldova.

„De la oficialii de la Bruxelles am primit asigurări că vor interveni și vor merge cu o solicitare către autoritățile din România ca să urgenteze debursarea acelor resurse, având în vedere necesitățile noastre interne de moment. Pentru că nu este normal când bugetul de stat se creditează din piața internă la dobânzi extrem de mari”, a punctat Octavian Calmâc.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

3 răspunsuri

  1. Dupa rezultatele bune inregistrate de Guvernul Filip in aceasta perioada, putem spera la un raspuns pozitiv din partea FMI-ul in urma intrevederii care ar putea avea loc in perioada care vine.Sa nu uitam ca ajutorul financiar din UE au fost stopate dupa ce a fost furat un miliard de la banca de economii de fostul prenier Filat si de complicii sai si colegii din clan (Lucinschi si Sturza)

    Apreciază

  2. Am ajuns si la asa momente ca UE-ul si cu Washingtonul se vor intruni in curind ca sa abordeze solutionarea stabilitati Republici Moldova. Asta sa inteleg ca promisiunile acestor 2 parteneri internationali ramin pin in in ziua realizarii. Deci in 2016 am putea spune ca va rasari soarele si pe strazile noastre. Totusi conducerea noastra isi va mentine in continuare prioritatea de a satisface interesele oamenilor din Moldova.

    Apreciază

  3. Nu ar fi rau, asta inseamna ca calmic confirma ca in citeva luni Moldova va diminua din restantele sale in aplicarea prevederilor Acordului de Asociere.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.