Ziua comemorării victimelor represiunilor și deportărilor sovietice va fi instituită în R. Moldova

Foto: europalibera.org

Foto: europalibera.org

Ziua comemorării victimelor stalinismului și deportărilor va fi instituită în R. Moldova, potrivit unui proiect de lege avizat pozitiv de Guvern. Autorul proiectului a propus să fie instituită Ziua comemorării primului val de deportări pe 13 iunie.

„Pornind de la faptul că regimul stalinist a operat mai multe valuri de deportări atât în perioada antebelică, cât și cea postbelică, cu consecințe extrem de dramatice și tulburătoare pentru poporul moldovenesc, Guvernul consideră oportună instituirea unei zile unice de comemorare a victimelor stalinismului și deportărilor. Aceasta ar putea fi consfințită la 6 iulie prin comemorarea victimelor regimului, represiunilor, execuțiilor și ale tuturor valurilor de deportări staliniste”, se spune în avizul Guvernului prezentat de Stela Grigoraș, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Deportările din Basarabia și Nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Primul val a fost cel din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când au fost deportate peste 25.000 de persoane. Au urmat alte două valuri, în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte peste 40.000 de persoane. Date neoficiale arată însă că numărul celor deportați ar fi cu mult mai mare. La 6 iulie 1949 a avut loc cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Moldova, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

Proiectul de lege urmează să fie examinat și votat de Parlament.

MoldpresCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.