Foto: Thierry Zoccolan / afp.com

Foto: Thierry Zoccolan / afp.com

Din 1 aprilie, agricultorii vor avea posibilitatea să importe independent motorină pentru nevoi proprii din raportul 110,96 l/ha de teren arabil. Astfel prevede ordinul pentru Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), în care este stipulată norma de consumare a motorinei la hectar pentru un ciclu tehnologic, publicat vineri în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al MAIA, citat de Infotag, metodologia şi norma de consumare a motorinei au fost adoptate la finele şedinţei cu participarea părţilor interesate: reprezentanţi ai asociaţii de producători, structurilor de profil şi agricultori.

În opinia participanţilor, importul de combustibil direct, fără intermediari, va permite agricultorilor să reducă cheltuielile de producere.

Totodată, permisiunea pentru importare va fi eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Cererea trebuie să fie însoţită de copia certificatului de înregistrare de stat a agricultorilor, documentele ce confirmă forma de proprietate asupra pământului şi depozitele de stocare a combustibilului, precum şi certificatul de corespundere şi copiile documentelor ce confirmă deţinerea tehnicii agricole ce funcţionează pe bază de motorină.

Fermierii vor putea importa combustibil doar după ce ANRE le va elibera permisiunea de importare pentru nevoi proprii. Mărimea taxei pentru eliberarea permisiunii va fi stabilită anual de către Parlament.

Precizăm că permisiunea de importare a combustibilului pentru nevoi de producere a fost una din cerinţele principale ale producătorilor agricoli enunţate în cadrul protestelor. Ei consideră că importatori oficiali de combustibil „majorează nejustificat preţurile, contrar faptului că doar în ultimul an preţurile mondiale la petrol s-au redus de 2,5 ori”.

Reclame