Atenție, agricultori! Veți putea face asta din 1 aprilie

Foto: Thierry Zoccolan / afp.com

Foto: Thierry Zoccolan / afp.com

Din 1 aprilie, agricultorii vor avea posibilitatea să importe independent motorină pentru nevoi proprii din raportul 110,96 l/ha de teren arabil. Astfel prevede ordinul pentru Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), în care este stipulată norma de consumare a motorinei la hectar pentru un ciclu tehnologic, publicat vineri în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al MAIA, citat de Infotag, metodologia şi norma de consumare a motorinei au fost adoptate la finele şedinţei cu participarea părţilor interesate: reprezentanţi ai asociaţii de producători, structurilor de profil şi agricultori.

În opinia participanţilor, importul de combustibil direct, fără intermediari, va permite agricultorilor să reducă cheltuielile de producere.

Totodată, permisiunea pentru importare va fi eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Cererea trebuie să fie însoţită de copia certificatului de înregistrare de stat a agricultorilor, documentele ce confirmă forma de proprietate asupra pământului şi depozitele de stocare a combustibilului, precum şi certificatul de corespundere şi copiile documentelor ce confirmă deţinerea tehnicii agricole ce funcţionează pe bază de motorină.

Fermierii vor putea importa combustibil doar după ce ANRE le va elibera permisiunea de importare pentru nevoi proprii. Mărimea taxei pentru eliberarea permisiunii va fi stabilită anual de către Parlament.

Precizăm că permisiunea de importare a combustibilului pentru nevoi de producere a fost una din cerinţele principale ale producătorilor agricoli enunţate în cadrul protestelor. Ei consideră că importatori oficiali de combustibil „majorează nejustificat preţurile, contrar faptului că doar în ultimul an preţurile mondiale la petrol s-au redus de 2,5 ori”.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Buna ziua am depus dosarul pe data de 18.08.2016.as vrea sa stiu starea dosarului

    Apreciază

  2. Am depus la Bucuresti.24.10.2016.nr.93921.si nu am pprimit nici un rezultat

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.