Andrian Candu: CEC trebuie condus de un reprezentant al opoziției

Andrian Candu. Foto: politics.md

Andrian Candu. Foto: politics.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că preşedinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC) trebuie să fie un reprezentant al opoziţiei.

„Aceasta este opinia mea personală, deoarece Parlamentrul nu are atribuţie cu alegerea şefilor CEC-ului, este o chestiune de organizare internă a activităţii. Exprim această opinie în calitate de deziderat, dar ar fi bine să se procedeze astfel”, a declarat Candu, în cadrul ședinței de vineri a Parlamentului, potrivit Infotag.

Președintele Parlamentului a amintit că mandatul membrilor CEC a expirat la 11 februarie. În legătură cu faptul că în două localităţi urmează a fi organizate alegeri locale, competenţele membrilor CEC au fost prelungite, dar termenul maxim de prelungire este de 90 de zile.

„Astfel, în timpul apropiat trebuie să purcedem la alegerea noilor membri ai CEC”, a spus Candu.

Preşedintele Parlamentului a menţionat că din nouă membri ai CEC unul este desemnat de Preşedinte, iar opt sunt numiţi de Parlament. Potrivit spuselor sale, mandatele trebuie să fie repartizate proporţional între guvernare şi opoziţie.

„Pornind de la ideea că majoritatea parlamentară are 57 de deputaţi, iar opoziţiua 44, respectiv cifra membrilor CEC se împarte ca cinci la trei”, a spus Candu.

Puţin mai devreme, la aceeaşi şedinţă, majoritatea parlamentară a respins propunerea liberal-democraţilor ca cei opt membri ai CEC numiţi de Parlament să reprezinte opoziţia şi societatea civilă.

„Asemenea decizie va duce la politizarea completă a activităţii CEC-ului. În plus, nu asta este esenţa problemei, nu acolo căutaţi. Toţi cred că CEC numără voturile, dar nu este aşa. CEC doar însumă rezultatele, iar voturile sunt numărate la secţiile de vot, imediat după alegeri”, a spus deputatul democrat Sergiu Sârbu.

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a menţionat că „CEC participă la falsificarea alegerilor, deoarece formează baza de date şi lista alegătorilor”.

„Ştiu că anume CEC a furat de la partidul nostru circa 20% din voturile alegătorilor”, a declarat Voronin.

Reprezentanţii opoziţiei s-au arătat nemulţumiţi de faptul că vineri, când în Parlament a fost declarată ziua opoziţiei, toate propunerile lor au fost respinse.

„Proiectele de lege propuse de opoziţie sunt incluse pe ordinea de zi a Parlamentului doar de ochii lumii, iar examinarea lor nu se încheie şi cu aprobarea. Ce fel de zi a opoziţiei, când au fost propuse atâtea proiecte şi toate au fost respinse de majoritate? Trebuia măcar să citiţi documentele, pentru că apoi le veţi propune ca fiind ale voastre. Au mai fost asemenea cazuri”, a spus preşedintele fracţiunii PSRM, Zinaida Greceanîi.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Doar așa se va face o alegere transparente. Estre o idee aprciabilă dar și deziderată, doar așa se va demonsyra lumiiii cît de eficient lucrează oficialii noștri.

    Apreciază

  2. Cred ca e prea frumos gest din partea guvernarii pentru opozitie, opozitia nu cred ca va aprecia, ci doar in continuare vor critica. Insa salutabil si de apreciat ca cei de la guvernare incearca sa disconcentreze puterea.

    Apreciază

  3. Acest lucru e o recomandare și a Comisiei de la Veneția și cred că Candu bine face că amintește acest lucru.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.