Tot mai puțini profesori în școlile din satele Moldovei

Foto: insemnari-multimedia.blogspot.com

Foto: insemnari-multimedia.blogspot.com

Tinerii profesori refuză să activeze în mediul rural, din cauza salariilor mici şi a lipsei de perspectivă, iar cadrele didactice care activează în prezent au depăşit demult limita de vârstă, relatează trm.md.

O situaţie similară este şi la sudul Moldovei, în raionul Cantemir, unde nu ajung 45 de profesori, în special la disciplinele matematică și fizică.

Direcţia de învăţământ a raionului Cantemir depune eforturi să atragă absolvenţii instituțiilor pedagogice. Însă nici indemnizaţia unică de 30 de mii de lei, promisă de stat, nu pare tentată pentru tinerii specialişti. Pentru a suplini lipsa de cadre, unii dascăli sunt nevoiţi să activeze în două trei instituţii.

Rectorul Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, Nicolae Chicuș, susţine că problema nu va fi soluţionată atât timp cât salariile profesorilor vor rămâne mici. Mai mult, el dă asigurări că numărul locurilor vacante în şcoli este mult mai mic decât cel al absolvenţilor instituţiilor pedagogice.

Studenţii au un singur argument: salariul. Asta deşi profesorii sunt remuneraţi în mod egal, indiferent că profesează la oraş sau în sat.

Potrivit datelor statistice, pe parcursul ultimilor cinci ani, numărul cadrelor didactice a scăzut cu aproximativ 21%.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.