Astăzi e ULTIMA ZI de domnie a celui de-al patrulea președinte al R. Moldova

Nicolae Timofti. Foto: fb.com / Nicolae Timofti Presedintele Republicii Moldova

Nicolae Timofti. Foto: presedinte.md

Astăzi expiră mandatul celui de-al patrulea preşedinte al R. Moldova, Nicolae Timofti. Acum exact patru ani, Timofti a jurat credință patriei, după ce, la 16 martie 2012, Parlamentul l-a votat în funcţia de șef de stat, cu sprijinul a 62 de deputaţi, minimul necesar fiind de 61 de voturi.

Potrivit Constituţiei, „mandatul Preşedintelui R. Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului”.

În pofida acestui fapt, președintele Timofti îşi va exercita mandatul până la depunerea jurământului de către viitorul preşedinte ales prin vot direct. Exercitarea mandatului de șef de stat se va face potrivit unei decizii în acest sens adoptată la începutul lunii martie de Curtea Constituţională.


Judecătorul Nicolae Timofti, patru ani la cârma republicii


Următorul președintele al R. Moldova va fi ales de către popor, după ce, la 4 martie curent, Curtea Constituțională a decis că articolul 78 din Constituție, conform căruia „preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret”, este neconstituțional. Respectiv, viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales direct de către popor și va putea fi demis prin referendum.

Nicolae Timofti s-a născut pe 22 decembrie 1948 în satul Ciutulești, Floreşti. A absolvit şcoala din oraşul Floreşti, apoi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. A activat în calitate de consultant superior la Ministerul Justiţiei. În 1976 este ales judecător, iar în 1990 – vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme şi preşedinte al Colegiului Penal. După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996, este numit preşedinte al Curţii de Apel. El a fost revocat din această funcţie în decembrie 2001. În martie 2011 a fost ales preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Nicolae Timofti deţine ordinul „Gloria Muncii” şi titlul de „Om emerit”.


Cât timp va mai cârmui Nicolae Timofti republicaCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Nicolae Timofti NU este președinte interimar – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.