Chișinăul și Bucureștiul au convenit să se interconecteze cu pași rapizi

Foto: radioiasi.ro

Foto: radioiasi.ro

Coordonarea acțiunilor privind implementarea proiectelor de interconexiuni în sectorul energetic și suportul pe care îl poate acorda România au fost principalele subiecte pe agenda întrevederii trilaterale dintre vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, vicepremierul, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri al României, Costin Borg, şi ministrul Energiei al României, Victor Grigorescu.

Serviciul de comunicare și relații publice al Ministerului Economiei  precizează că oficialii au discutat despre coordonarea acțiunilor de implementare a proiectelor de interconexiuni și suportul care îl poate acorda România, așa încât acestea să fie finalizate în termenii prevăzuți de Memorandumul de Înţelegere semnat de Guvernul României şi Guvernul R. Moldova.

Partea română s-a arătat gata să deschidă la Chișinău o reprezentanță a Companiei Transgaz și să ofere mai mult suport în dezvoltarea sectorului energetic din R. Moldova. Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a fost informat că textul Memorandumului de colaborare între operatorii de transport de energie electrică din România și R. Moldova, propus de Transelectrica și negociat cu Moldelectrica a fost finalizat. Documentul poate fi semnat în timpul apropiat, conform prevederilor Memorandumului interguvernamental.

Sistemul electroenergetic al R. Moldova funcţionează în paralel cu sistemul energetic al Ucrainei, fiind interconectat prin șase linii electrice de tensiune înaltă 330 kV, iar prin linia electrică aeriană (LEA) de 400 kV cu sistemul energetic al României şi Bulgariei. Prin trei LEA 110 kV se asigură interconexiunea cu sistemul energetic al României în „regim de insulă”. Potrivit Strategiei energetice, până în 2020, viitoarea extindere a reţelei de electricitate va include încă două linii de 400 kV de interconexiune cu sistemul electroenergetic român Suceava-Bălţi și Străşeni-Ungheni-Iaşi.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.