Biografia neoficială a lui Renato Usatîi

O căsătorie reușită, niște rude care te ajută să-ți rezolvi problemele, o soră care la rândul ei bifează două mariaje și o relație extraconjugală și îți deschide și ție drumul către persoane influente, dar și un caracter huliganic, observat și documentat chiar și de polițiști încă atunci când ești student la Bălți.

Renato Usatîi. Captură video: n4.md

Anume astea par a fi mai degrabă elementele principale care l-au propulsat pe Renato Usatîi în lumea afacerilor și lumea interlopă. Povestea cu care ne „vrăjește” Usatîi că a închiriat un apartament mic și a dus viață de „gastarbeiter” în Rusia, inspirată probabil din biografiile unor personalități care au trecut oceanul fără niciun dolar în buzunar, nu ține în cazul lui Usatîi. Or, după cum vom vedea în continuare,  la fiecare etapă a vieții sale Usatîi a fost „aburcat” de ceva sau cineva să mai urce o treaptă. Parafrazând cunoscutul film „Кто Вы, Мистер Брукс? (Mr. Brooks)”, fără nicio aluzie la ocupația personajului principal din film, care era killer, apare totuși întrebarea: Cine sunteți dvs., domnule Usatîi?

Începutul lui Usatîi

Deși caracteristica despre Usatîi din anii studenției petrecuți la Bălți îl prezintă drept un student care avea problemele cu învățătura și comportament neadecvat, inclusiv avea conflicte cu organele poliției, actualul primar de Bălți chiar zilele trecute se lăuda cu reușitele sale la limba engleză. Această situație ne amintește de personajul principal (Holden Caulfield) din romanul The Catcher in the Rye al scriitorului american Jerome David Salinger, care, apropo, la fel ca Usatîi, în afară de cursul la limba engleză nu mai avea reușite la alte obiecte, era considerat și un exemplu prost pentru tineri, deoarece încuraja înclinațiile spre rebeliune, beție și desfrânare. Mai mult, atât Usatîi, cât și Caulfield aveau familie sau prieteni de familie influenți care îi ajutau să-și rezolve problemele.

Reclame

Usatîi a știut mereu cu cine să prietenească, fie să se căsătorească. Viața lui la Chișinău de până a pleca în Federația Rusă este legată de anumite afaceri și feciori de oameni influenți. De exemplu, menținea relații de prietenie cu Oleg Moțpan, fiul fostului președinte al Parlamentului Dumitru Moțpan. Sau cu Andrei Chirilciuc, fiul ministrului politicilor industriale în republica Autonomă Crimeea, atunci fiind în componența Ucrainei. Deoarece erau încă anii ’90, Usatîi era afiliat unor grupări mafiote. La Chișinău Usatîi a activat doi ani la Aeroportul Internațional Chișinău și alți doi ani la Căile Ferate din Moldova, în perioada 2000-2004.

Femeile din viața lui Usatîi care „l-au ridicat”

A doua soție a lui Renato Usatîi, Carolina Tampiza, fiica fostului viceprim-ministru și ministru al Economiei, Constantin Tampiza, a jucat un rol important. Din anul 20000, tatăl ei este director general Lukoil România, iar această căsătorie „l-a dus de mână” pe Usatîi la o uzină de producere a pieselor de schimb destinate transportului feroviar, de lângă Moscova. Ulterior, Usatîi creează și o rețea de distribuție a pieselor pentru căile ferate, după care înregistrează o carieră amețitoare și demnă de filme pentru un simplu gastarbeiter, așa cum se prezintă Usatîi, ajungând în nici 10 ani până la funcția de vicepreședinte superior al Uniuni Constructorilor de Căi Ferate din orașul Moscova.

O altă femeie din viața lui Usatîi care îl ajută mult este sora sa, Veronica Schmidt, după numele celui de-al doilea soț. De acesstă dată, „urmele” surorii sale în Federația Rusă îl ajută pe Usatîi să ajungă în cercurile apropiate Kremlinului. Datorită unei relații extraconjugale a surorii sale cu fostul președinte al Comitetului Național Olimpic al Federației Ruse, Leonid Tegaciov, din care Veronica Schmidt are și un copil, Renato Usatîi ajunge șef al Direcției dezvoltarea sportului pentru copii și tineret din cadrul Comitetului Olimpic al Federației Ruse. Este de menționat că Tegaciov este un apropiat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, Dmitri Kozak și alți demnitari din administrația Federației Ruse.

Un detaliu interesant. Veronica Schmidt a fost căsătorită și cu șeful Departamentului Vamal al României din anii 2000, acesta fiind nepot al fostului premier român Adrian Năstase. Căsătoria celor doi nu a durat mult și s-a încheiat cu o tragedie. Soțul Veronicăi Schmidt a înjunghiat-o într-un acces de gelozie, suspectând-o de relații extraconjugale, după care el s-a sinucis aruncându-se de la balcon. Veronica Schmidt a supraviețuit, iar acum este căsătorită cu Michael Horst Schmidt, un important om de afaceri din România, care deține mai multe companii, inclusiv dealerul oficial al companiei BMW în România.

Trebuie de menționat că actualul soț al Veronicăi Schmidt ar fi în relații bune cu președintele României, Klaus Iohannis. Anterior, Iohannis a fost acuzat că a primit în dar un automobil de marca BMW, iar în perioada campaniei prezidențiale din 2014, când venea la București, locuia într-un apartament oferit de cumnatul lui Usatîi. Potrivit unor informații, datorită acestor conjuncturi, Usatîi trage nădejde ca prin intermediul lui Schmidt să ajungă la președintele României cu rugămintea ca Iohannis să influențele guvernarea de la Chișinău în privința lui Usatîi.

Multe din valorile pe care le promovează acum Usatîi îi erau străine atunci când era consilier principal de stat al fostului premier Vlad Filat. Funcția pe care o deținea nu l-a împiedicat să intervină pe lângă Filat și, prin intermediul surorii sale, la Fondul Provocările Mileniului Moldova, pentru ca o licitație de reabilitate a drumurilor să fie câștigată de compania austriacă „Strabag”, unde 17% din acțiuni aparțin miliardarului rus Oleg Deripaska, apropiat al lui Putin.

Legăturile mafiote

Despre suspectarea lui Usatîi că ar fi comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov jurnaliștii au epuizat multe călimare cu cerneală. Presa a scris și despre compania offshore „Mep Limited”, reprezentată de Usatîi, care în 2011 a obţinut 78,71% din acțiunile Universalbank. Această bancă a fost controlată de Gorbunţov în perioada 2008-2011. Reamintim că Gorbunțov a fost victima unei tentative de asasinat la Londra.

În acelaşi context, Renato Usatîi a fost surprins în câteva convorbiri telefonice cu Alexei Bucătaru, alias „Lioha Bucatari”, discutând despre planul de recuperare a unor bani pe care bancherul Gorbunțov îi datoria unor oameni de afaceri ruşi şi despre care Usatîi pretindea că îi reprezintă în Moldova. Bucătaru s-a aflat în anturajul lui Malhaz Djaparidze. Ultimul a fost un hoţ în lege, care a murit în 2008. Cel mai interesat este că în timpul discuţiilor telefonice a fost pomenit şi numele lui Victor Averin, alias „Avera”, membru al temutului sindicat criminal rus „Solntsevscaya Bratva”.

De când a intrat în politică, Usatîi a beneficiat şi beneficiază de suport financiar şi prin intermediul grupărilor interlope stabilite în Rusia, dar membrii cărora au trăit anterior în Republica Moldova. Grigore Karamalak, alias Bulgaru, omul de afaceri Serghei Glinka şi Veaceslav Platon, care acționează prin Iurii Nedoseichin, fost vicepreședinte al Consiliului de administrație (2008) si actual acționar al Moldindconbank.

Implicarea în politică

Implicarea lui Renato Usatîi în politică, în 2014, nu a fost întâmplătoare. Nu a fost nevoie de această dată să se căsătorească şi nici sora sa nu a mai trebuit să-l ajute. Băiatul a crescut mare, are destule cunoştinţe la Moscova şi, cum e de obicei regula, a fost dat pe mâna altor îndrumători. Numele lor este Alexandr Cernov, șeful Direcției pentru relații interregionale și culturale cu țările străine a Administraţiei  Federației Ruse, şi Igor Maslov, şef-adjunct al Direcţiei pentru relaţii interregionale şi culturale cu ţările străine a administraţiei Preşedintelui Federației Ruse, cu care se coordonează toate acţiunile lui Usatîi. În paralel, păstrează relaţii strânse cu oameni din structurile speciale ruse.

Ruşii au înţeles modalităţile prin care pot creşte imaginea lui Usatîi şi au început a pompa bani. Concerte costisitoare, acţiuni filantropice pentru a sensibiliza opinia publică, război informaţional şi intensificarea propagandei ruse, speculaţii pe subiectul de identitate naţională şi vectorul de dezvoltare a ţării etc. Sunt doar câteva dintre instrumentele pe care şi-a clădit Usatîi imaginea. Sondajul comandat de Usatîi în anul 2013 privind vectorul politicii externe, unde datele au arătat 42% pentru Uniunea Europeană şi 48% pentru Uniunea Eurasiatică vin să demonstreze cele de mai sus.

Potrivit unor surse care au solicitat anonimatul, Usatîi este în continuare susţinut şi promovat de oameni din elita politică de la Kremlin, însă el are şi relaţii cu oameni de afaceri ruşi, inclusiv Alisher Usmanov Burkhanovich şi Kerimnov Suleyman Abusaidovich. Usatîi se laudă de multe ori, fără a fi tras de limbă, cu legăturile sale strânse din Federația Rusă.

Aceeași sursă mai afirmă că Usatîi ține legătură și cu Iurii Iacubov, consilierul pe probleme de relații economice externe al bașcanului UTA Găgăuzia, Irina Vlah. Iacubov, care a fost finanțatorul referendumului din februarie 2014 în Găgăuzia, este o persoană cu relații apropiate la Kremlin. Iacubov ar fi spus în discuții neoficiale că Usatîi a primit o primă tranșă de bani de la el și de la mai mulți businessmeni după ce acesta a promis Kremlin-ului că va provoca alegerile anticipate în Republica Moldova. Sursa mai spune  că și comportamentul lui Usatîi din ultima perioadă deranjează demnitarii de la Kremlin. Inclusiv incidentul cu Igor Dodon ar fi determinat administrația prezidențială rusă să oprească finanțarea către Usatîi până la „noi instrucțiuni”.

În aceleași discuții neoficiale, Iacubov a spus că Moscova este convinsă că informația despre mobilizarea organizată a muncitorilor moldoveni din Rusia pentru a participa, contra plată, la proteste în masă la Chișinău, o promisiune care într-adevăr Kremlinul i-ar fi făcut-o lui Usatîi, s-a scurs în presă de la Usatîi.

PUTErea e în adevăr sau… adevărul PUTE

Informațiile despre Usatîi sunt importante în contextul actual. Usatîi păstrează un rating mare în sondaje și este liderul unui partid care își extinde rețeaua pe tot teritoriul țării. Rețea formată din persoane controversate, apropiate de lumea criminală, oameni cu comportament radical, polițiști eliberați pentru corupție, ba chiar și un conducător al scandaloasei piramide financiare „MMM”, care a lăsat fără bani foarte multă lume.

Un astfel de exemplu este președintele organizației teritoriale din Dondușeni, Ruslan Zaplitnîi, fost șomer până nu demult. Potrivit poliției, acesta gestiona anterior un canal ilicit de comercializare a substanțelor narcotice pe zona Dondușeni. La fel și președintele organizației teritoriale Soroca, Iurie Todereanu, care a activat anterior pentru o grupare criminală formată încă în anii ’90, iar în perioada 2011-2012 a fost partener de afaceri cu un individ suspectat de comercializare ilegală a armamentului și munițiilor pe teritoriul Republicii Moldova și în exterior. Mai târziu, Todereanu ar fi protejat o grupare criminală specializată în furturi de vite. Reputația sa în Soroca este de om conflictual și care își apără opinia cu pumnii. La Briceni, Oleg Bețean, un membru activ al Partidului Nostru, a fost anterior membru al unei rețele de traficanți de droguri.

De asemenea, există și o altă categorie de reprezentanți ai Partidului Nostru. Ruslan Crîjanovschi, președintele Organizației teritoriale Florești, era anterior responsabil de zona nord a Moldovei pentru piramida financiară „MMM”. Iar Anghelina Gaidarji, președintele Prganizației raionale Taraclia, este un aprig promotor al intrării raionului Taraclia în componența UTA Găgăuzia.

Nimeni nu cunoaște cum se va termina spectacolul cu Usatîi în rol principal, însă în spatele cortinei predomină o atmosferă pentru unii de râs, pentru alții de plâns. Deși se observă cum partidele extraparlamentare îl menajează pe Usatîi și fac front comun la protestele antiguvernamentale, să nu se întâmple ca în Statele Unite cu Donald Trump, când nici măcar partidul republican, din partea căruia încearcă să candideze Trump, nu mai pot face nimic să-l scoată din cursă pentru că pare a fi prea târziu. Iar Andrei Năstase de la Platforma DA, care avea înțelegere cu Usatîi să „pună batista pe țambal” în privința vectorului politicii externe a Republicii Moldova în caz că ajung împreună la putere, ar trebui să învețe din trecut. Or, familia Usatîi a scăpat de un Năstase în România, o poate face și în Moldova.

Una dintre concluziile acestui articol este că dependența lui Usatîi de Federația Rusă, mai ales prin afacerile pe care le are acolo, este foarte mare, deoarece Kremlinul poate folosi afacerile lui Usatîi ca instrument de presiune pentru a condiționa și în continuare loialitate. Indiferent ce ar dori, de fapt, Usatîi mai departe, el nu se poate rupe de „matushka” Rusia.

Moldova.orgCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

4 răspunsuri

  1. Imi pare rau ca in razboiul politic se incearca compromiterea imaginii unui program complex al Guvernului SUA cum a fost Programul Compact. Doresc sa va reamintesc ca, spre deosebire de alte programe, toate procedurile de achizitii desfasurate in cadrul Programului Compact, inclusiv selectarea companiilor pentru reconstructia drumului Sarateni-Soroca, au fost organizate conform procedurilor Corporatiei Provocarile Mileniului, SUA. Achizitiile au fost supravegheate de organizatia internationala, cu implicarea expertilor internationali si independenti in evaluarea ofertelor depuse.

    Vreau sa va asigur ca datorita procedurilor stricte si transparente ale Corporatiei Provocarile Mileniului a fost exclusa posibilitatea unor implicatii de natura politica in implementarea Programului Compact.
    De asemenea vreau sa va amintesc ca anume in cadrul Programului Compact, pentru prima data in istoria Republicii Moldova, procedura de deschidere a ofertelor depuse de companiile de constructie, inclusiv a ofertelor financiare, s-a facut intr-un mod public in prezenta mass-media. Iar datorita procedurilor transparente aplicate in procesul de achizitii si implementare au fost economisite circa 20 de milioane USD pentru lucrarile de reconstructie a drumului.

    Apreciază

Trackback-uri

  1. VIDEO. Biografia necenzurată a „balabolului politicii autohtone” – Argumentul
  2. Biografia neoficială a lui Renato Usatîi | Moldova 24
  3. FOTO// ”Scheletele” din dulapul lui Renato Usatîi. Ce secrete ascunde politicianul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.