Shor: Majoritatea banilor dispăruţi de la BEM au ajuns pe conturile bancare ale lui Vlad Filat

Ilan Shor și Vlad Filat. Foto: adevarul.ro

Ilan Shor și Vlad Filat. Foto: adevarul.ro

Beneficiarii finali ai furturilor de la Banca de Economii sunt fostul premier Vlad Filat și fostul președinte al consiliului de administrație al Băncii Grigore Gacikevici, a declarat vineri într-un briefing Ilan Shor, cel care figurează în calitate de bănuit în dosarul „miliardului”.

Shor a declarat că prejudiciul adus Băncii de Economii ca urmare a acordării creditelor neperformante a fost de 625 de milioane de dolari. Dintre care suma de 375 de milioane, la cursul anului 2012, reprezintă prejudiciul cauzat de creditele neperformante din timpul administrației lui Gacikevici, în perioada în care funcția de premier era deținută de Vlad Filat.

Alte 275 de milioane de dolari reprezintă creditele acordate în diferite forme lui Vlad Filat, la cererea acestuia.

Ilan Shor a declarat că deține toate actele confirmative ale acuzațiilor sale pe care le-a transmis organelor de anchetă.

„În privința banilor transmiși lui Filat toate actele confirmă declarațiile mele și au fost transmise anchetei și sper că va fi dată o evaluare imparțială. Aceste sume au fost transmise lui Filat la cererea acestuia, după ce m-a amenințat că va face presiuni asupra afacerilor mele prin intermediul organelor pe care le controla în guvern”, a declarat Shor.

El a precizat că era presat de Filat și anturajul acestuia să înregistreze credite pe companiile sale, iar banii să fie transmiși companiilor controlate de Filat și nașul acestuia Ion Rusu.

Iar referindu-se la așa-zisele „cadouri otrăvite” de care vorbea avocatul lui Filat, Shor precizează că Filat le-a primit și a beneficiat de ele.

Potrivit lui Shor, toți cer care îl declară acum principalul vinovat pentru furturile de la BEM sunt cei care „s-au înfruptat din acei bani”. Inclusiv unele instituții de presă care în prezent îl critică dar care „au primit bani de la Filat din contul creditelor luate de la BEM”. Shor a declarat că va prezenta documente în organele de anchetă „și atunci va fi clar de ce strigă la adresa mea și de ce unele portaluri organizează campanii împotriva mea”.

De asemenea el s-a referit și la unii membri ai PLDM care „au uitat” din ce bani Filat a finanțat partidul.

Totodată, Shor a anunțat că, deoarece Kroll nu a identificat beneficiarii finali ai banilor de la BEM, a luat decizia de a se adresa unei companii internaționale cu renume, în calitate de fost președinte al Consiliului de administrație al BEM, pentru a-i scoate la iveală pe cei care au primit banii.

SVCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.