Valeriu Lazăr: Demisia mea este UNICA SOLUȚIE pentru a trezi la realitate Consiliul CCI

Valeriu Lazăr. Foto: moldpres.md

Valeriu Lazăr. Foto: moldpres.md

Valeriu Lazăr și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a R. Moldova (CCI). Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de astăzi a Biroului Executiv al organizației.

„În iulie 2014, când am acceptat invitația conducerii CCI și am fost ales de către Congresul extraordinar al Camerei de Comerț și Industrie în funcția de președinte, am tratat votul de încredere dat în unanimitate de delegații care reprezentau circa 1500 de întreprinderi-membre, nu doar mie ca persoană, ci și programului de dezvoltare și reformare a Camerei, elementele de bază ale căruia le-am anunțat atunci”, a spus Valeriu Lazăr, citat de Moldpres.

Deja în decembrie 2014, după un proces participativ intens în care a fost antrenat practic tot colectivul CCI, am propus Consiliului Camerei Programul de Dezvoltare Strategică (PDS) a instituției până în 2017 – an când urmează să aibă loc congresul ordinar și când intenționam să vin în fața întreprinderilor-membre cu rezultatele așteptate atât de ei, cât și de întreg mediul de afaceri din R. Moldova. Am obținut votul unanim al Consiliului pentru acest program de modernizare instituțională, menit să asigure alinierea sistemului cameral național la cerințele timpului, la cele mai bune practici de funcționare a organizațiilor de reprezentare și de suport pentru afaceri, dar și să asigure realizarea obiectivelor strategice ale Camerei, aprobate de Congresul acesteia, a afirmat sursa citată.


PLANUL lui Valeriu Lazăr, RESPINS. Ce are de gând să facă fostul vicepremier


„În esență, prin implementarea efectivă a PDS ne-am propus să readucem CCI la misiunea sa originală, stabilită în Legea cu privire la CCI și, la drept vorbind, s-o readucem în zona interesului public, implicit să funcționeze în interesul comun al membrilor săi, cu instrumentar modern și maximă eficiență. Utilitatea pe care are obligația să o genereze o cameră de comerț rezidă în valoarea adăugată pe care o aduce climatului investițional și mediului de afaceri – prin proiecte de dezvoltare, schimb de bune practici, suport informațional și consultativ, instruire și promovare a intereselor sectorului privat”, a subliniat Valeriu Lazăr colegilor săi din Biroul Executiv.

„În realitate, în pofida faptului că majoritatea membrilor CCI și ai colectivului s-au pătruns de necesitatea schimbărilor prevăzute în PDS și că am reușit împreună să lansăm multe din reformele propuse, pe parcursul implementării acestuia unii membri ai Consiliului, dar și angajați ai CCI – «beneficiari» ai sistemului anterior de funcționare, au început să boicoteze și chiar să blocheze procesul. Mai mult, câțiva dintre ei au demisionat din proprie inițiativă și ulterior s-au lansat în activități «subversive» de denigrare sub diverse forme a mea personală și a instituției. Punctul culminant a fost decizia Consiliului CCI de la sfârșitul anului 2015, prin care a fost abrogată propria decizie de aprobare a PDS, luată cu un an înainte”, a menționat Lazăr.

Aceeași sursă a menționat că la ședința „de pomină” a Consiliului a propus convocarea Congresului extraordinar al CCI, pentru a pune în discuție pe cea mai reprezentativă platformă mandatul său de reformare a instituției camerale, deoarece majoritatea întreprinderilor-membre și-o doresc, însă inițiativa a fost blocată de Consiliu.

„Demisia președintelui CCI necesită, conform prevederilor legale, convocarea obligatorie a Congresului extraordinar în cel mult jumătate de an. Așa că demisia mea declanșează inevitabil acest proces și este unica soluție pentru a trezi la realitate Consiliul – care are obligația de a servi interesele sectorului antreprenorial și nu ale unor persoane «supărate» pe CCI și președintele acesteia, pentru a sensibiliza și implica activ întreprinderile-membre dar și instituțiile Statului în procesul de modernizare a sistemului cameral din R. Moldova”, a conchis Valeriu Lazăr.

Până la convocarea congresului extraordinar, interimatul funcției de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova va fi asigurat de vicepreședintele instituției, Tudor Olaru.

Reclame


Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.