Pomii înmuguriţi, puși în pericol de recentele înghețuri

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Recentele îngheţuri au pus în pericol mugurii desfăcuţi la culturile pomicole şi soiurilor timpurii de cais. Totuși, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), temperaturile înregistrate în perioada 14-20 martie au fost mai ridicate faţă de valorile normale.

Astfel, media termică a ajuns până la +4,5 grade Celsius, fapt ce se atestă în medie o dată la trei ani.

Potrivit unei analize a SHS, condiţiile meteorologice pe parcursul săptămânii precedente au fost, în fond, satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă. De asemenea, consideră meteorologii, temperaturile au fost suficiente şi pentru efectuarea lucrărilor pentru semănatul culturilor cerealiere de primăvară.

Astfel, în cea mai mare parte a ţării, culturile de toamnă s-au aflat în faza înfrăţirii. Izolat s-a semnalat formarea paiului, cu o lună mai devreme faţă de termenele obişnuite.

La culturile pomicole s-a semnalat în fond umflarea şi desfacerea mugurilor, izolat au apărut şi primele frunze. În raioanele extreme din sudul ţării a înflorit caisul, cu o lună mai devreme de termenele obişnuite. La viţa-de-vie a continuat circulaţia sevei.

Inginera-sinopticiană Ala Tuliba susține că temperaturile înregistrate pe parcursul săptămânii curente sunt tipice pentru această perioadă a anului. Aceasta a menţionat că fenomenele meteorologice, precum codurile galbene de îngheţuri, de precipitaţii puternice şi intensificări ale vântului sunt specifice pentru această lună.

Specialista a adăugat că pericol de îngheţuri, izolat, există pentru luni, 28 martie. Ulterior, vremea se va încălzi treptat, iar la mijlocul săptămânii viitoare, noaptea temperatura va oscila între +3 şi +8 grade Celsius, iar ziua între +12 şi 17 grade Celsius.

IPNCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.