Explicații în „stil ingineresc” de la șeful CEC: Platforma DA a știut din start regulile de joc

Iurie Ciocan. Foto: flux.md

Iurie Ciocan. Foto: flux.md

Grupul de iniţiativă al Platformei DA care a colectat semnături pentru organizarea unui referendum de alegere a şefului statului prin vot direct nu a respectat normele legislaţiei, a declarat vineri preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, în Parlament.

Ciocan a explicat că membrii grupului de inițiativă al Platformei DA au fost informați și instruiți privitor la felul în care urmau să colecteze semnăturile. Așa cum normele legislației nu au fost respectate, CEC a respins cererea grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului. Potrivit preşedinteului CEC, colectorii urmau să adune câte 20 de mii de semnături din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale, ceea ce nu s-a făcut.

Iurie Ciocan a dat asigurări că prevederile pentru constituirea și instruirea membrilor grupului de inițiativă al Platformei DA au fost respectate de CEC.

Astfel, în „stil ingineresc”, Ciocan a explicat că, la 20 noiembrie 2015, grupul de inițiativă format din 775 de persoane au solicitat CEC aprobarea a patru chestiuni pentru a fi supuse referendumului. „Este vorba  de modificarea articolului 78 – alegerea directă a președintelui, revocarea președintelui prin referendum, micșorarea numărului membrilor în parlamentul de la 101 la 71 și limitarea imunității deputaților în Parlament”, a precizat Ciocan.

Potrivit lui Iurie Ciocan, între 20 noiembrie și 14 decembrie, CEC a organizat o sesiune de 10 zile de training pentru membrii grupului de inițiativă. Fiecărui membru i s-a oferit un ghid, în care, pas cu pas, este descris ce are de făcut fiecare membru al grupului de inițiativă.

„Am subliniat chiar pe prima pagină procedura: 20 de mii de semnături din cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale ca cerințe obligatorii (…) Deci, vă rog, să constatăm că grupul de inițiativă, de la ziua zero, a cunoscut regulile de joc, a știut clar ce, cum are de făcut. Urmăriți pagina web a CEC, centrul de instruire, veți găsi poze de la aceste traininguri cu persoanele instruite. Mai mult ca atât, acte de primire-predare, acte de semnare de participare la traininguri de către acest grup de inițiativă, primire-predare a broșurilor. Pentru că sunt totuși cheltuieli bugetare”, a precizat Iurie Ciocan.

Ciocan a subliniat că CEC a acționat „în strictă conformitate cu legea” pe tot parcursul acestui proces.

Amintim că, în data de 30 martie, CEC a respins cererea grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului. Atunci, reprezentanţii Platformei DA au declarat că vor ataca decizia CEC în instanţă, anunțând totodată că vor organiza noi proteste atât la Chișinău, cât și în alte localități ale republicii.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. CAPRICII! Oamenii lui Năstase au TOCAT 100 de mii de lei din economiile CEC – Argumentul
  2. Platforma DA a alergat după doi iepuri și nu a prins niciunul! A dus de nas peste 400 de mii de oameni – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.