Peste 650 de fermieri au primit plățile restante la subvenții pentru anul 2015

Foto: Thierry Zoccolan / afp.com

Foto: Thierry Zoccolan / afp.com

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat astăzi că pe parcursul acestei săptămîni 655 de fermieri au primit plățile restante la subvenții pentru anul 2015. Mai rămân spre achitare 2990 de dosare.

Anterior, ministrul Agriculturii Eduard Grama a declarat că datoriile la subvenții pentru anul trecut se ridică la 400-430 milioane de lei. Oficialul a mai adăugat că a fost elaborată Legea privind subvenționarea care va fi prezentată Parlamentului și speră să fie adoptată în sesiunea de primăvară-vară.

„Legea o să stabilească principiile subvenționării și astfel vor fi excluse problemele, inclusiv datoriile, generate de faptul că regulamentul de subvenționare se aproba la jumătate de an”, a menționat Eduard Grama, citat de Moldpres.

În anul 2015, fondul de subvenţionare pentru agricultori a fost de 610 milioane de lei, din care 231,5 milioane de lei au reprezentat datoriile pentru anul precedent și alte 45 milioane datorii la compensații.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAIA mai menționează că a fost prezentat spre consultare publică proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016. Documentul conține măsuri noi de subvenționare, ca susținerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice, precum și serviciile de consultanță și formare pentru producătorii agricoli. Totodată, tinerii fermieri și/sau femeile-fermier vor beneficia suplimentar de 15% din valoarea subvenției calculate.

Proiectul a fost adaptat la cerințele Comisiei Europene, stipulate în acordul de finanțare pentru Programul ENPARD Moldova – „Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală”.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.