Posibile SCÂNTEI între cele două maluri de Nistru

Foto: novostipmr.com

Foto: novostipmr.com

Autoproclamatele autorități de la Tiraspol ar putea aplica faţă de R. Moldova „măsuri de reacţionare care depăşesc limitele logicii politico-diplomatice, de negocieri”. Cu asemenea ameninţare a venit așa-zisul viceministru de externe din stânga Nistrului, Dmitrii Palamarciuk, dacă „situaţia din domeniul transportărilor feroviare nu va progresa”.

Potrivit Infotag, Transnistria este nemulţumită de faptul că din 1 ianuarie, prin decizia R. Moldova şi a Ucrainei, a fost modificată schema de deplasare a mărfurilor importate în Transnistria pe cale feroviară. În particular, din schema de importare în Transnistria au fost excluse staţiile „Slobodka-export” şi „Kuciurgan-export”, de la care marfa putea fi transportată doar de trenurile Căii Ferate Transnistrene (CFT).

În cadrul ultimei reuniuni a grupurilor de experţi partea moldovenească, în baza funcţionării Acordului de Liber Schimb cu UE, a declarat că va reintroduce staţiile în schemă doar dacă pe teritoriul staţiei „Tiraspol” vor fi prezente organele vamale moldoveneşti sau, în caz contrar, revenirea CFT în componenţa Căii Ferate din Moldova (CFM).

Partea transnistreană consideră că aceste condiţii „sunt imposibil de realizat, având substrat politic evident şi care practic blochează perspectiva obţinerii unor soluţii reciproc avantajoase”.

În opinia Tiraspolului, este necesar „de a păstra traseul logistic corect de deplasare a mărfurilor de la staţia «Kuciurgan» până la Tiraspol şi de a exclude necesitatea ocolirii prin «Bender-2» şi «Tiraspol» şi posibila dublă taxare de către CFM şi CFT”.

Directorul CFT, Oleg Kulibikov, a subliniat „imposibilitatea includerii schemei importului transnistrean în tehnologia tranzitului moldovenesc din cauza cheltuielilor considerabile ale economiei rmn la achitarea suplimentară a taxelor de transportare”.

Kulibikov a promis că, dacă nu va fi găsit un consens reciproc acceptabil cu partea moldovenească, atunci Transnistria „în calitate de prim pas va recupera pierderile din introducerea schemei discriminatorii prin reglementarea tarifară a circulaţiei feroviare, ceea ce va compensa pierderile agenţilor economici din republică”.Categorii:Actualitate, Transnistria

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. In ultimii doua zeci de ani mereu am auzit astfel de declaratii tari din partea celora din stinga Nistrului, insa situatia s-a pututde tinut sub control. Cred cade data asta va fi la fel. Slava Domnului avem suficienti oameni ce cu adevarat gindesc in dreapta Nistrului. Actuala guvernare de la Chisinau stie cum sa duca negocieri si sa reglementeze conflicte.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.