Ion Sturza implicat în cea mai mare schemă de evaziune fiscală la nivel global

Ion Sturza. Foto: livenews.md

Ion Sturza. Foto: livenews.md

RISE Moldova a publicat primul set de documente obținut din scurgerea globală Panama Papers, care arată legăturile offshore ale fostului premier moldovean Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar și cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova.

Fotul premier Ion Sturza s-a retras în 2002 din politică, devenind partenerul de afaceri al miliardarului român Dinu Patriciu, decedat în 2014, la acea vreme director general al Rompetrol Group, o societate petrolieră multinațională cu majoritatea activelor în România, Franța, dar și Ucraina, Georgia, R. Moldova.

RISE Moldova scrie că Sturza a făcut o carieră de invidiat la Rompetrol, unde a activat din 2002 până în 2009. În 2005, Grupul Rompetrol anunță deschiderea reprezentanței sale la Moscova, în subordinea lui Ion Sturza, care deținea funcția de vicepreședinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia și Comunitatea Statelor Independente.


Cum liderii lumii își ascund banii. „Urma” de 2 miliarde de dolari care duce la Vladimir Putin


Director al reprezentanței Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia, printre care Gazprom și Novochimtrans, dar și alte companii din domeniul petrolier și petrochimic din Statele Unite ale Americii și Germania.

Contactat de RISE Moldova, Ion Sturza a negat că ar fi beneficiat într-un fel sau altul de pe urma celor două companii offshore, înregistrate în Insulele Britanice Virgine: Markside Holdings Limited și Chandler Group Holdings.

„Nu am fost niciodată beneficiar al vreunei companii de acest gen. Posibil că Rompetrol a folosit într-o formulă sau alta companiile respective, dar nu am nicio referință despre acestea. În cadrul grupului Rompetrol existau foarte multe companii unde noi, ca manageri, eram beneficiari, dar nu mai țin minte nimic despre aceste companii. Dar nu erau companii fondate pentru a face evaziuni sau acoperiri financiare sau de alt gen”, a spus Ion Sturza.

E de menționat că, înainte ca RISE Moldova să-și publice investigația citată, Sturza a distribuit pe Facebook un link către o investigație despre documentele reunite sub denumirea „Panama Papers”, însoțit de o însemnare proprie prin care i-a îndemnat pe unii politicieni moldoveni să nu se „relaxeze” prin offshorurile din Dubai. „Mai luați în derâdere RISE? NU este cazul. Va urma și cu moldovenii. (…) Poftă bună, politicieni moldoveni, posesori de offshoruri ascunse!”, a scris Ion Sturza.

Captură de ecran: fb.com/i.sturza

Captură de ecran: fb.com/i.sturza

Investigația integrală publicată de RISE Moldova se găsește AICI.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

4 răspunsuri

  1. Mafiotu asta a participat în diferite scheme ilegale sau legale dar care erau special astfel amenajate de a-i aduce profit, pe spatele altor persoane. Si sa ne mai aducem aminte cind pe vremea cind era premier a adus salariile si pensiile la cel mai mic nivel.

    Apreciază

  2. Era si de asteptat ca Sturza sa figureze in aceste documente. Se pare ca el e unicul care nu sa asteptat la asta, reiesind din postarea lui de pe Facebook. Sper ca Maia Sandu va vedea aceste informatii, si nu va mai afirma ca Sturza ar fi un candidat bun la presedentie

    Apreciază

Trackback-uri

  1. Liniștea lui Sturza, tulburată de RISE Moldova. Cum se dezvinovățește „prorocul Facebook-ului” – Argumentul
  2. Ion Sturza și bogătași români, protagoniști în dosarul Panama Papers – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.