Jurnalist: „Bădăranul” Pirkka Tapiola nu-și ascunde „ostilitatea” față de România și ponegrește clasa politică de la Chișinău și statul R. Moldova

Pirkka Tapiola. Foto: newsmaker.md

Pirkka Tapiola. Foto: newsmaker.md

Are un comportament departe de cel diplomatic, adresând cuvinte jignitoare nu doar la adresa politicienilor de la Chișinău, dar chiar și la adresa R. Moldova, pe care o numește „sat”. Astfel scrie jurnalistul Victor Nichituș pe blogul său despre șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, supranumit de jurnalist „ambasador «bădăran»”.

„Domnul Tapiola nu crede în capacitatea premierului moldovean de a stabiliza Moldova. Nu înțeleg atitudinea oficialului european față de statul care îi oferă găzduire. Domnia sa are în ultima vreme mesaje confuze și cifrate. Asta nu e bine. Nu cred că e de bonton ca un ambasador să își permită momente de sinceritate doar în restaurantul Propaganda ori prin alte localuri cu fițe. Și nu e deloc elegant ca un ambasador să numească Moldova ca fiind un «sat strategic» (traducere exactă din limba engleză)”, menționează jurnalistul.

Nichituș mai face referire la declarații ale lui Tapiola prin care acesta i-a numit cu cuvinte înjositoare pe politicienii de la Chișinău, ceea ce nu face față unui diplomat. „Nici măcar în glumă, nu e bine ca un ditamai ambasadorul să poarte discuții denigratoare la adresa statului care îl găzduiește. Zilele trecute, o bună cunoștință, a nimerit într-un restaurant la o masă care s-a aflat alături de cea la care alți doi ambasadori acreditați în Moldova discutau idignați comportamentul șefului delegației UE, domnul Tapiola. Oficialul european a numit puterea de la Chișinău ca fiind formată din «bandiți», iar opoziția politică moldovenească ca fiind formată din «bădărani». Domnul Tapiola a făcut trimiterea la opoziție în contextul în care doamna Sandu, domnul Năstase și domnul Usatîi s-au întâlnit cu doi oficiali de la Parlamentul european. Întrevederea a fost considerată de către domnul Tapiola ca fiind un fiasco, căci reprezentanții opoziției moldovene au început să se certe între ei, de față cu reprezentații UE”, notează Nichituș.

Jurnalistul consideră că Tapiola ar trebui să-și ceară scuze pentru cuvintele sale înjositoare la adresa R. Moldova. „Chiar dacă limbajul său nu a fost unul public, iată că, în mod accidental, devine public și ajunge la cetățenii din «satul strategic» numit R. Moldova. Scuzele domnului ambasador Tapiola trebuie să ajungă la cetățeni. Este testul pe care ambasadorul UE îl dă față de noi, un test de caracter, de pe urma căruia vom vedea dacă acest comportament a reprezentat doar un șir de glume neinspirate sau e atitudinea pe care o are ca ambasador față de Moldova”, a scris Nichituș.

În plus, menționează Victor Nichituș, Tapiola este direct vinovat de derapajele democratice înregistrate în ultimii ani în R. Moldova, care au transformat-o din poveste de succes în codașa Parteneriatului Estic.

„Domnul Tapiola face pe mortul în popușoi. Domnia sa a fost la curent cu toate acțiunile întreprinse de PLDM, partidul care a deținut cel mai mult timp funcția de prim-ministru. Domnia sa este un apropiat al PPE, formațiune politică cu care a colaborat atât cu premierul Vlad Filat, cât și cu premierul Iurie Leancă ori domnul Streleț. A te face că nu cunoști nimic despre derapajele de la democrație din Moldova atunci când despre ele au vorbit comentatori politici, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști îmi pare a fi inoportun. Domnul Tapiola nu a vrut să audă/să vadă cele arătate. A preferat să ne tot repete refrenul despre «povestea de succes» a campionilor liberal-democrați care se aflau la cârma statului moldovean”, potrivit lui Victor Nichituș.

Jurnalistul se mai referă și la „ostilitatea” lui Pirkka Tapiola în raport cu România, care este, potrivit lui, „un subiect aparte, cu rădăcini adânci și cu un puternic iz sovietic”. Nichituș se referă în acest context la decizia recentă a deputaților români, care „au dat peste cap” simpatiile președintelui Iohannis pentru PLDM și a revizuit „injusta decizie” a Cotrocenilor în privința împrumutului de 150 de milioane de euro promis Chișinăului de Guvernul Ponta încă toamna trecută. „Se pare că cei 242 de deputați care au votat împotriva lui Iohannis cred în puterea de redresare a Moldovei. E semn că, de la Chișinău, s-a reușit să fie explicată corect necesitatea împrumutului, iar fratele, a dovedit că poate sări în ajutor. Nu ca alții!”, conchide Victor Nichituș, menționând că va reveni mai târziu la subiectul respectiv.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Imaginea lui Pirkka Tapiola, „șlefuită” de un lacheu al lui Renato Usatîi – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.