Platforma DA a alergat după doi iepuri și nu a prins niciunul! A dus de nas peste 400 de mii de oameni

Iurie Ciocan. Foto: agora.md

Iurie Ciocan. Foto: agora.md

Grupul de iniţiativă al Platformei DA, care a colectat semnături pentru organizarea unui referendum, a ales o strategie greșită în timpul colectării celor peste 400 de mii de semnături din toate cele 34 de unități administrativ-teritoriale ale R. Moldova.

Asta a dat de înțeles președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, care a informat la sfârșitul săptămânii trecute, în plenul Parlamentului, că doar din trei unități administrativ-teritoriale de nivelul doi au fost prezentate mai mult de 20 de mii de semnături: Chișinău (42 de mii), Bălți (24 de mii) și raionul Orhei (22 de mii).

„Am ajuns la concluzia că acest grup de inițiativă și-a dispersat acțiunile sale în 34 de circumscripții. Noi nu ne implicăm în voința lor suverană, așa au decis ei. Poate ei aveau ideea să vină cu câte 20 de mii de semnături din 34 de circumscripții. Este dreptul lor”, a precizat Iurie Ciocan.

Ciocan a mai spus că CEC a acționat „în strictă conformitate cu legea” pe tot parcursul activității grupului de inițiativă al Platformei DA și nu a intervenit, oferindu-le liste de subscripție la timp. „Mai mult ca atât, din 25 de mii de liste de file câte li s-au oferit grupului de inițiativă, au fost utilizate doar 11.500 pentru fiecare întrebare. Restul nu au fost restituite pe varii motive”, a spus Ciocan.

Amintim că, în data de 30 martie, CEC a respins cererea grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului și a dispus desființarea grupului de inițiativă. Potrivit preşedinteului CEC, colectorii urmau să adune câte 20 de mii de semnături din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale, ceea ce nu s-a făcut. În acest context, Iurie Ciocan a declarat în fața aleșilor poporului că, dacă reprezentanţii Platformei DA vor ataca decizia CEC în instanţă, va merge personal în fața instanței de judecată cu argumentele necesare.

„Eu îmi iubesc țara, dar în momentul în care un grup de inițiativă nu respectă Constituția, nici acei 400 de mii de oameni nu mă pot impune să încalc legea. Nici riscul marilor proteste, nu știu ce să se întâmple. Nu pot. Dacă nu plac, mâna sus, demiteți-mă, am plecat cu capul sus eu. Eu nu pot să admit acest lucru și colegii mei m-au rugat să vă transmit același lucru. 400 de mii de oameni este o cifră enormă. Da, noi conștientizăm acest lucru. Niciodată în istoria R. Moldova un grup de inițiativă nu a prezentat atâtea semnături. Dar avem ce avem. Grupul de inițiativă și-a dispersat forțele în diferite raioane. În Basarabeasca inclusiv, de unde s-au prezentat 1600 sau 1700 de semnături, raion care nici nu poate fi calificat eligibil în aceste situații”, a explicat Iurie Ciocan în plenul Parlamentului.

Mai mult, Ciocan a subliniat și faptul că membrii grupului de inițiativă au știut din start regulile jocului, întrucât CEC le-a oferit consultanță. În acest sens, în perioada 20 noiembrie – 14 decembrie 2015, CEC a organizat un training de 10 zile pentru membrii grupului de inițiativă. Fiecărui membru i s-a oferit un ghid, în care, pas cu pas, este descris ce are de făcut fiecare membru al grupului de inițiativă.

Nemulțumiți de hotărârea CEC, fruntașii Platformei DA au anunțat că vor ataca în instanță respectiva decizie și  vor declanșa, la sfârșitul lunii aprilie, noi proteste la Chișinău.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

4 răspunsuri

 1. Pe linga aceea ca nu au intrunit cerintele necesare pentru un referendum, cei din Platforma au adus in asa fel pierderi statului de 100 mii, dar aceaste pierderi puteau fi si mai mari daca CEC avea sa aprope aceste semnaturi, pierderi ce aveau sa se ridice la zeci de milioane.

  Apreciază

 2. Nastase a stiut foarte bine ce face, de fapt, scopul lui a fost acela de a se prezenta inca o data ca victima, ca si in cazul inregistrarii partidului. Sper doar ca cetenii sa nu cada in aceste capcane si sa contientizeze ca tara nu are nevoie de revolte, ci de un mediu stabil pentru pentru a iesi din situatia critica in care se afla.

  Apreciază

 3. Sper ca oamenii vor intelege ca au fost folositi de Nastase ca un instrument pentru a-si realiza propriul obiectiv. Deci, acest obiectiv este organizarea unui protest masiv, bazat chipurile pe nemultumirea oamenilor care si-au dat semnaturile.. Doar ca oamenii au primit ceea ce au vrut:alegerea directa a presedintelui.. Cred ca nu se vor lasa manipulati si de data asta

  Apreciază

 4. Nastase este jurist si nu avea cum sa nu cunoasca regulile de adunare a semnaturilor. Insa daca le-a adunat cu incalcari, atunci este evident ca a facut-o intentionat. Nastase avea nevoie de motive pentru a agita lumea pe loc drept. Insa scopul de baza a Platformei DA este organizarea unui Maidan, ei inca din iarna se tot chinuie https://www.youtube.com/watch?v=rnd3bMxyLhs

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.