Ion Sturza și bogătași români, protagoniști în dosarul Panama Papers

Ion Sturza. Foto: livenews.md

Ion Sturza. Foto: livenews.md

Fiscul românesc a deschis dosare pe toate cazurile semnalate, au declarat pentru economica.net surse din ANAF, întrebate cum a reacţionat instituţia la scurgerea masivă de documente de la avocaţii panamezi Mossack Fonseca, cu ramificaţii şi în România.

RISE Project a publicat, duminică şi luni, primele materiale rezultate în urma analizării documentelor scurse către presă de la o sursă anonimă, ilustrând, printre altele, și implicarea fostului premier Ion Sturza, implicat în cea mai mare schemă de evaziune fiscală la nivel global.


Ion Sturza implicat în cea mai mare schemă de evaziune fiscală la nivel global


Casa de avocatură Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, dar are birouri în peste 40 de ţări, oferind servicii financiare complexe pentru companii şi pentru afacerişti cu dare de mână. Compania este specializată în înfiinţarea şi administrarea de firme paravan în paradisuri fiscale, aşa-numitele offshore-uri.

Duminică, 3 aprilie, a fost făcută publică o scurgere colosală de informaţii din baza de date internă a Mossack Fonseca: peste 11 milioane de documente (fişiere) totalizând peste 2,6 terabytes de documente. Documentele ilustrează o reţea globală de evaziune fiscală şi spălare de bani

Ramificația în Republica Moldova

RISE Moldova publică primul set de documente obținut din scurgerea globală Panama Papers, care arată legăturile offshore ale fostului premier moldovean Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar și cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova.

Sturza a făcut o carieră de invidiat la Rompetrol, unde a activat din 2002 până în 2009. Director al reprezentanței Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia.

Sturza și Lutsenko nu erau doar subalternii lui Patriciu la Rompetrol. La doar câteva luni de la fondarea biroului Rompetrol la Moscova, în august 2005, cei trei devin parteneri de afaceri în offshore-ul Markside Holdings Limited, companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, paradis fiscal care nu oferă acces la informațiile din registrul companiilor.

După șapte ani de activitate, compania este lichidată. Decizia a fost luată la adunarea acționarilor din 2012, secretar al adunării fiind ales Ion Sturza, care a și semnat decizia de lichidare.


Liniștea lui Sturza, tulburată de RISE Moldova. Cum se dezvinovățește „prorocul Facebook-ului”


Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, Sturza a mai fost asociat cu Lutsenko în altă companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Chandler Group Holdings. Printre fondatorii offshore-ului figura și Gunnar Nordsletten, fiului fostului ambasador al Norvegiei în Federația Rusă în perioada anilor 2000-2008.

După șapte luni de la fondare, Sturza se retrage din rândul acționarilor cedând partea sa de firmă lui Lutsenko, care deținea și cel mai mare pachet de acțiuni. În 2014, au loc schimbări în rândul acționarilor, iar pachetele de acțiuni sunt trecute pe trei firme offshore, una înregistrată în Panama și celelalte două în Insulele Virgine Britanice.

Deschide.md scrie că 22 de cetăţeni ai R. Moldova fac parte dintre beneficiarii reali ai 214 mii de societăţi offshore, înregistrate în 21 de paradisuri fiscale. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită și multe alte inginerii financiare.

Ramificaţii în România

Dosarul Panama vizează şi România şi poate face lumină în furtişagurile ultimilor 30 de ani. Până acum, din informaţiile publicate de RISEProject.ro şi RISE.md, în documentele casei de avocatură din Panama apar nume precum Beny Steinmetz, Frank Timiş, Corneliu Iacobov sau Dinu Patriciu.

Autorităţile fiscale din Australia şi Noua Zeelandă au fost primele care au anunţat oficial investigaţii rezultate din scurgerea de informaţii, iar guvernul din Islanda este în criză după ce premierul şi mai mulţi membri ai cabinetului apar în documentele Mossack Fonseca cu diverse offshore-uri.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.