Isterie la Chișinău: Unirea cu România s-ar putea solda cu „mii de victime”

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Activişti civici, foști ambasadori, preşedinţi de organizații neguvernamentale au constituit la Chişinău Mişcarea Naţională „Statalitate”. Potrivit lui Igor Căldare, scopul mişcării este lupta pentru păstrarea suveranităţii şi neutralităţii permanente a R. Moldova.

De asemenea, Mişcarea îşi propune să împiedice acţiunile ce ar putea duce la lichidarea statului şi să consolideze societatea.

Membrii grupului de iniţiativă au declarat miercuri, 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la IPN că ideea de a forma această mişcare vine în contextul evenimentelor petrecute la Chişinău în ultima perioadă, inclusiv marşul organizat de unionişti pe 27 martie. Totodată, aceştia consideră că actuala conducere a R. Moldova „distruge statul în mod metodic”.

Secretarul Mişcării, Mihail Lupaşco, a menţionat că materializarea ideii de unire a R. Moldova cu România ar putea genera apariţia unui conflict militar în ţară şi în întreaga regiune, fapt ce s-ar putea solda cu mii de victime. Acesta a subliniat că unul dintre motivele principale ale constituirii acestei Mişcări este pericolul de lichidare a statului R. Moldova, care ar putea conduce la apariţia mai multor conflicte, inclusiv militare şi religioase.

Unul dintre membrii grupului de iniţiativă, Simion Lungu, consideră că în R. Moldova, la etapa actuală, este nevoie de o forţă unificatoare. „Prima sarcină a noastră este de a organiza profesioniştii din această ţară într-un bloc pentru a scoate ţara din deriva în care se află. Al doilea lucru este să stopăm rătăcirea identitară, pentru că astăzi de identitatea noastră îşi bate joc oricine vrea”, a subliniat acesta, citat de IPN. Simion Lungu a mai spus că va fi iniţiat un dialog social pentru a încerca rezolvarea  problemei identitare.

Un alt membru al grupului de iniţiativă, activistul civic Alexandru Popa, afirmă că în R. Moldova este o situaţie de revoluţie, întrucât cetăţenii nu sunt mulţumiţi de condiţiile de trai, iar guvernarea nu poate face nimic şi nu răspunde cerinţelor societăţii. În opinia sa, actuala societate este divizată în prea multe grupuri, de aceea, propune cetăţenilor să se reunească şi să construiască împreună un stat independent şi înfloritor.

Acelaşi îndemn de consolidare a societăţii a fost lansat şi de către fostul ambasador al R. Moldova în România, Emilian Ciobu. Acesta este de părerea că actuala elită politică a ţării nu munceşte pentru cetăţeni, ci pentru interese băneşti.

Fondatorii Mişcării Naţionale „Statalitate” au spus că în curând va fi organizat Congresul de constituire al Mişcării, care va alege conducerea, va trasa strategiile şi va decide soarta ei ulterioară.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.