Ministrul Valeriu Munteanu a băut „apă” care arde cu pară

Valeriu Munteanu bea apă cu gaz. Foto: fb.com/ValeriuMunteanuPage

Valeriu Munteanu bea apă cu gaz. Foto: fb.com/ValeriuMunteanuPage

Aflat miercuri într-o acțiune de ecologizare în localitățile Lunga și Mărculești, raionul Florești, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a îndrăznit să bea apă din fântânile contaminate cu mii de tone de produse petroliere deversate de la aeroportul din Mărculești încă pe vremea URSS.

„Am văzut personal cum arde cu pară «apa» scoasă din fântânile localnicilor, cu miros puternic de gaz. Sătenii ne-au povestit cum folosesc această «apă» pentru încălzirea caselor, dar şi despre bolile tot mai frecvente aici”, a scris ministrul Munteanu pe Facebook.

Oficialului i se pare că, în timpul URSS, viața și sănătatea oamenilor era cu mult mai „ieftină” decât dorința de a raporta despre rezultate mărețe în valorificarea kerosenului. Munteanu scrie că toate deșeurile din subsolul satelor se datorează „gestionării barbare” timp de peste 40 de ani a aeroportului militar Mărculești.

„Zeci de tone de combustibil erau turnate lunar, pentru casare, pe câmpurile din apropierea localităților, iar nepăsarea, caracteristică acelor vremuri, a dus la condamnarea spre pierzanie a localnicilor”, susține ministrul Mediului.

În prezent, în localitățile Lunga și Mărculești, se implementează proiectului „Remedierea contaminării cu produse petroliere din satele Lunga și Mărculești”, cu suportul Agenției Cehe pentru Dezvoltare. „Deja au fost extrase câteva zeci de tone de deșeuri petroliere, iar vizita de azi ne-a confirmat necesitatea prelungirii și extinderii acestui proiect, şi, cu siguranţă, vom asigura durabilitatea și continuitatea pentru următoarele etape”, scrie ministrul Munteanu.

Potrivit lui Valeriu Munteanu, contaminarea cu produse petroliere a celor două localități este „în top 10 al «bombelor» ecologice lăsate de ocupația sovietică”.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.