Degustători autorizați vor aprecia vinurile moldovenești

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a înmânat astăzi certificate de degustători autorizați la 34 de experți vitivinicoli care vor aprecia și nominaliza vinurile autohtone ce vor avea dreptul să utilizeze indicaţia geografică protejată „Wine of Moldova”.

Directorul ONVV, Dumitru Munteanu, a menționat că experții selectați vor face parte dintr-o Comisie ce va avea sarcina să identifice vinurile după două categorii: vinuri cu indicație geografică și vinuri fără indicație geografică. Astfel, vinurile ce au respectat cerințele de calitate prevăzute de caietul de sarcini, elaborat de Asociația Producătorilor Vitivinicoli, vor fi incluse în prima categorie, iar cele care nu întrunesc cerințele stabilite – în a doua.

Pentru consumatorul de rând, aprecierea dată de experți va servi drept un indicator că vinul ales a fost supus unui control mai riguros de determinare a calității.

Potrivit viceministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Luca, citat de Moldpres, „pentru a asigura competitivitatea produselor vinicole autohtone pe piața internă și externă, au fost adoptate un șir de modificări legislative cu privire la promovarea calității vinurilor moldovenești”.

„Comisia de experți nu va avea o componență stabilă, ci va fi suplinită la fiecare jumătate de an cu alți degustători noi. De asemenea, pentru a ridica gradul de credibilitate a testărilor de produse vitivinicole, va fi creat un soft care va permite selectarea aleatorie a vinurilor degustate de experți”, a mai precizat directorul ONVV.

La concursul pentru titlul de expert vitivinicol autorizat au participat 51 de specialiști, dintre care au fost selectați 34. Certificatele obținute au o valabilitate de cinci ani și pot fi prelungite ulterior.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.