Șeful statului i-ar putea numi pe judecători și procurorul general

Alexandru Tănase. Foto: Dan Guțu / ipn.md

Alexandru Tănase. Foto: Dan Guțu / ipn.md

Procurorul general şi judecătorii ar putea fi numiţi de către preşedintele R. Moldova. Curtea Constituţională (CC) a avizat pozitiv două modificări importante la Legea Supremă, care urmează să fie înaintate Parlamentului pentru examinare.

Curtea a avizat pozitiv proiectul care prevede ca judecătorii să fie numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Şeful statului va putea respinge o singură dată candidatura propusă.

„Iniţiativa de revizuire a Constituţiei Republicii Moldova provine de la Guvern şi este prezentată de subiectul autorizat şi este conformă prevederilor articolului 141 din Constituţie. Proiectul de lege privind modificarea Constituţiei nu depăşeşte limitele revizuirii impuse de dispoziţiile constituţionale ale articolului 142 şi poate fi înaintat spre examinare Parlamentului”, a constatat președintele CCM, Alexandru Tănase, citat de trm.md.

Modificarea care se referă la procedura de numire a procurorului general prevede ca acesta să fie desemnat în funcţie de către preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Procurorul general va avea un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. În prezent, acesta este numit de Parlament pentru 5 ani. Inițiativele vor putea fi votate de în plenul Legislativului după data de 19 octombrie 2016, atunci când va expira termenul de 6 luni de la primirea avizului pozitiv emis de CC.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.