Bustul Reginei Maria a fost inaugurat în raionul Soroca

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

Bustul Reginei Maria a fost inaugurat marți, 19 aprilie, în satul din raionul Soroca care îi poartă numele. La ceremonie a participat Alteţa Sa Regală Principele Radu al României.

Inaugurarea bustului Reginei Maria în satul cu acelaşi nume a devenit posibilă graţie susţinerii Casei Regale din România. Câţiva ani în urmă fostul primar al localităţii a adresat Casei Regale o scrisoare în care a anunţat despre intenţia localnicilor de a înălţa un monument al Reginei în centrul satului, iar ulterior a primit ajutorul necesar. Sculptura a fost executată de un meşter din Oradea.

Principele Radu a fost însoţit de un grup de oameni de afaceri din Cluj şi o delegaţie a Primăriei Săvârşin din judeţul Arad. Businessmenii clujeni s-au arătat dispuşi să dezvolte parteneriate cu întreprinderi din raionul Soroca, iar primarii comunei Săvârşin şi satului Regina Maria au semnat un Acord de înfrăţire.

Potrivit istoricilor, în anii 1919-1921, în perioada reformei agrare, câţiva locuitori au primit pământ în zona actualului raion Soroca. Regina Maria, mama Regelui Carol II al României, aflând despre greutăţile oamenilor, i-a ajutat cu materiale de construcţie ca să ridice primele case. În semn de recunoştinţă, primele familii din localitate au decis ca satul lor să se numească Regina Maria. Din 1946 până în 1992 satul s-a numit Kotovsk, după care localnicii au insistat să revină la denumirea iniţială. În prezent, în sat s-au păstrat rămăşiţele a patru case din cele şase construite din donaţiile Reginei Maria.

Moldpres

Reclame


Categorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.