Salariul minim va crește până la 2100 de lei, din 1 mai

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real al R. Moldova va creşte, din 1 mai, cu 200 de lei (10,5%) şi va constitui 2100 lei ($105), potrivit unei decizii a Guvernului.

Decizia prevede că „salariului minim în cadrul întreprinderilor, organizaţiilor şi instituţiilor cu autonomie financiară, indiferent de forma de organizare juridică, creşte de la 1 mai de la 1900 lei la 2100 lei sau 12,43 lei/h, calculat din orarul de muncă de 169 ore pe lună”.

Cuantumul minim garantat al salariului este prevăzut în dependenţă de creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum şi a productivităţii muncii la nivel naţional. În 2015, inflaţia a constituit 9,7%, iar productivitatea muncii a crescut cu 1%.

Conform legislaţiei, cuantumul lunar al lefii unui angajat nu poate fi mai mic de cuantumul salariului minim garantat în sectorul real, stabilit de Guvern după consultaţii cu partenerii sociali.

De asemenea, Guvernul a aprobat modificări la legislaţie privind sistemul de remunerare a muncii şi sectorul bugetar, care prevăd că salariu unor angajaţi ai arhivei, care primesc mai puţin de 1500 lei lunar, va fi majorat cu 20%. Pentru introducerea modificărilor se preconizează că din buget vor fi necesare 128,5 de mii de lei.

Infotag

Reclame


Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.