Utilizarea frauduloasă a banilor din fondurile externe va fi sancționată mai dur

Foto: mesaj.md

Foto: mesaj.md

Fraudele cu banii din fondurile externe precum împrumuturi, donaţii, granturi şi alte tipuri de asistenţă financiară acordată R. Moldova, vor fi pedepsite mai dur. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în prima lectură de Parlament.

Potrivit modificărilor Codului Penal, cei care vor obţine fraudulos sau vor delapida mijloacele din fondurile externe, riscă detenţie de la 2 până la 15 ani, precum şi amenzi de până la 180 de mii de lei.

„Cea mai gravă de infracţiune este de delapidare. Considerăm că este un proiect foarte important în contextul asistenţei care vine în Republica Moldova”, a declarat vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă, citată de trm.md.

Unii deputaţi sunt de părere că acest proiect de lege conţine mai multe lacune.

„Cine este cel care apreciază că aceşti bani sunt eficient utilizaţi sau ei sunt delapidare. Cine stabileşte acest lucru? Nu este un subiectivism în asta? Unii miniştri ulterior nu mai sunt în funcţii, iar cineva poate să zică ulterior că aceste fonduri nu au fost utilizate ineficient”, a declarat deputatul Oxana Domenti.

„Din textul acesta rezultă că dacă o autoritate locală a depus proiectul şi sunt unele date care nu corespund cerinţelor, riscă închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”, a precizat Tudor Deliu.

„V-am rugat la comisie un aviz din partea Curţii Supreme de Justiţie deoarece aplicarea acestor articole şi condamnarea acestora va fi pus se seama judecătorilor”, a declarat deputatul Vladimir Țurcan.

„Cerinţa de a incrimina, în special pentru acţiuni din corupţie sau faptele săvârşite de funcţionari internaţionali şi persoana publică străină este o cerinţă expres care rezultă din convenţia ONU împotriva corupţiei”, a explicat Cristina Țărnă, vicedirectorul CNA.

În prezent, acest tip de fraude se pedepsesc cu amendă, care variază între 20 şi 120 de mii de lei sau cu detenţie de la 2 până la 3 ani.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.