Copiii din școlile și grădinițele din R. Moldova nu vor mai consuma carne procesată

Foto: eumama.md

Foto: eumama.md

Din iunie 2016, în instituțiile de învățământ preșcolar și școlar va fi interzisă includerea în alimentație a produselor din carne procesată, potrivit unui ordin semnat joi, 27 aprilie, de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Ordinul de interzicere a produselor din carne procesată cu adaos alimentar în instituțiile de învățământ din R. Moldova va intra în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial.

„Motivul care a stat la baza acestei decizii este faptul că au fost depistate mai multe nereguli privind normele de calitate a produselor din carne. Totodată, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au făcut mai multe recomandări cu privire la excluderea din alimentația zilnică a copiilor a produselor din carne procesată”, a spus ministrul Sănătății.

La rândul său, directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pânzaru, a menționat că în urma unor investigații, efectuate de către responsabilii instituției, s-a depistat că în perioada anilor 2013-2015, copiii au primit doar circa 40% din necesarul de consum natural recomandat din produsele lactate, ouă, pește fructe proaspete ș.a.

„În grădinițele și școlile din țară meniurile sunt învechite, iar felul în care se prepară hrana pentru copii nu corespunde cerințelor, atât naționale, cât și celor internaționale. Am depistat cazuri când copiii sunt hrăniți de trei ori pe zi doar cu terciuri, care conțin mult zahăr și glucide. De asemenea, în crenvurști pe eticheta cărora scria «pentru copii» au fost identificate cantități mari de fosfați și nitrați, substanțe care dăunează grav sănătății”, a declarat Pânzaru.

În prezent, se lucrează la elaborarea unor meniuri noi pentru instituțiile de învățămînt din țară. Potrivit ministrului Sănătății, citat de Moldpres, acestea vor fi sezoniere, vor conține mai multe fructe și legume în stare proaspătă, concomitent fiind micșorată cantitatea de alimente ce conțin mult zahăr și grăsimi.

Reprezentanții Ministerului Sănătății urmează să se întâlnească în acest sens cu fermierii și să stabilească noi condiții de livrare a fructelor proaspete în școli și grădinițe, pentru a reduce din cheltuielile noului meniu.

Ministerul Sănătății susține că instituțiile au aproape o lună la dispoziție pentru a rezilia sau modifica contractele cu agenții economici, care le aprovizionează în prezent cu produse din carne procesată.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.