Penitenciarul 13: CEDO i-a dat câștig de cauză pentru condiții inumane și degradante

Foto: inquisitr.com

Foto: inquisitr.com

R. Moldova a fost obligată de către Curtea de la Strasbourg să achite despăgubiri de 84,5 de mii de lei (3800 euro) pentru condiții inumane și degradante de detenție.

Avocatul Vitalie Zama a explicat, potrivit Infotag, că „în ianuarie 2011 reclamantul Vasile Cristioglo a fost reținut, fiind suspectat de omor. Tot atunci şi-a tăiat abdomenul în semn de protest. El a fost transportat de urgență la spital, unde i s-a acordat ajutor medical, după care a fost plasat în arest preventiv”.

Pe parcursul anchetei reclamantul a fost deţinut în Penitenciarul 13 din Chişinău şi în Penitenciarul 5 din Cahul. Reclamantul a susţinut că în ambele închisori condiţiile de detenție sunt proaste. În special, el s-a plâns că celulele sunt suprapopulate şi murdare, că nu funcţionează un sistem de aerisire şi că aerul este impregnat de un miros de canalizare, că plimbările zilnice durează doar o oră şi că mâncarea este de o calitate foarte rea.

În plus, reclamantul susţine că după arest el a avut nevoie de ajutor medical de urgenţă din cauza rănii la abdomen şi a unei infecţii la ureche, însă timp de o lună de zile nu i s-a acordat nici o îngrijire medicală. În acest sens, el a prezentat mai multe documente care certifică problemele sale de sănătate.

În fața Curții, bazându-se pe prevederile articolului 3 al Convenţiei, s-a plâns pe condițiile de detenție din Penitenciarele 13 și 5, ca fiind inumane și degradante.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 3 CEDO, notând că condițiile proaste de detenție au fost constatate pentru anii 2008, 2009 și 2010 de către Raportorul Special pentru tortură şi alte tratamente crude, inumane sau degradante precum și de către Avocatul parlamentar. Guvernul nu a prezentat probe că au avut loc îmbunătățiri considerabile în Penitenciarul 13.

Astfel, Curtea a mai notat că dificultățile suferite de reclamant în timpul detenției sale în Penitenciarul 13 au depășit nivelul inevitabil al greutăților esențiale detenției și a atins pragul de severitate cerut de articolul 3 al Convenției.

Curtea a acordat reclamantului trei mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 800 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.