Fumătorii se plâng că le sunt încălcate drepturile

Foto: romania-insider.com

Foto: romania-insider.com

Asociația Obștească „Fumătorii Responsabili” a elaborat o petiție către autorități în care critică mai multe prevederi ale așa-numitei legi antitutun care ar urma să intre în vigoare de la 31 mai și cere să fie asigurate mai multe condiții pentru fumători, notează Infotag.

Autorii amintesc că la 31 mai vor intra în vigoare prevederile Legii „privind controlul tutunului” (Legea Antitutun), care țin de reglementarea fumatului în spațiile publice. Conform noilor prevederi, fumatul va fi interzis în toate spațiile publice deschise, semideschise, dar și în localuri și în apropierea instituțiilor publice.

Pe de altă parte, legea nu prevede expres necesitatea amenajării locurilor special amenajate pentru fumat în locurile publice. În rezultatul noilor interdicții, practic toți fumătorii din R. Moldova sunt scoși automat în afara legii, așa cum nu li se oferă alternativă și nici posibilitate de a respecta legea, consideră autorii. În plus, organizația menționează că în condițiile lipsei unor reguli clare (unde se poate de fumat? Cum trebuie să fie amenajate locurile unde fumatul este permis? etc.) fiecare agent constatator poate interpreta subiectiv cazurile de fumat în spații publice deschise, fapt care poate genera abuzuri și corupție.

Asociația Obștească „Fumătorii Responsabili” cere anularea interdicției fumatului în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale. De asemenea, solicită mai multe condiții pentru fumători. Spre exemplu, să fie obligate instituțiile publice să amenajeze locuri pentru fumat, să fie reglementate și permise fumuare în incinta spațiilor închise, conform practicii europene. În special pentru baruri și cluburi. De asemenea, să fie excluse din lista produselor interzise consumului în spații publice de tip închis a țigaretelor electronice.

Președintele organizației, Constantin Dascăl, susține că această petiție a fost elaborată pentru a sesiza autoritățile că practic, de la 31 mai, fumătorii vor putea fi considerați în afara legii. El atrage atenția că sunt necesare reglementări în privința locurilor pentru fumat.

„Cerem să fie amenajate zone speciale, bine ventilate. Acum legea interzice fumatul în localuri de alimentație publică. Dar legea nu prevede unde să fie create locurile pentru fumat, cum trebuie să fie amenajate din punct de vedere tehnic. Sunt create impedimente foarte mari pentru proprietarii de baruri, cafenele și restaurante”, a declarat Constantin Dascăl pentru Komsomoliskaya Pravda.

Și în statele europene legislația antifumat e destul de dură, dar acolo sunt create și locuri speciale pentru fumat și sunt direct proporționale cu numărul fumătorilor.

Scopul autorilor petiției este să colecteze 10-15 mii de semnături. „Cred că răspunsul la petiția noastră va fi unul pozitiv deoarece noi îi reprezentăm pe fumători, care de asemenea sunt cetățenii țării noastre, la fel ca nefumătorii, au și ei drepturi care sunt încălcate de această lege”, a mai declrat Constantin Dascăl.

Dacă te identifici cu această cauză, găsești aici petiția pentru a o semna.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.