Guvernarea și societatea civilă caută noi mecanisme de cooperare

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

În ultimele câteva luni guvernarea a activat în mare parte fără un control al societăţii civile, iar această situaţie nu este acceptată de activişti, şi nici guvernarea nu se declară mulţumită de faptul că lipseşte expertiza ONG-urilor la multe iniţiative.

În acest sens, la şedinţa comună a Parlamentului şi Guvernului cu societatea civilă, care a avut loc miercuri seara, 27 aprilie, s-a decis instituirea unui grup de lucru care, în cel mult o lună, să propună noi mecanisme de relansare a cooperării guvernării cu societatea civilă.

Premierul Pavel Filip a spus că atunci când a acceptat funcţia de premier era conştient de situaţia dificilă din societate.

„Nu aveţi în faţa dumneavoastră un visător, un aventurier. Eram conştient de faptul că voi conduce un Guvern care nu are credit de încredere de la bun început. De aceea, mi-am propus chiar de la început să mergem pe problemele grele. Să nu credeţi că atunci când discutăm cu FMI o facem superficial. Suntem conştienţi de reformele pe care trebuie să le facem. Am avut mai multe întâlniri cu societatea civilă şi îmi place când sunt identificate instrumentele de comunicare permanentă. Eu îmi declar toată deschiderea pentru comunicare”, le-a spus Pavel Filip celor prezenţi, citat de IPN.

Oficialul a menţionat că la şedinţă au fost propuse câteva opţiuni privind cooperarea. „Nu exclud că după activitatea Grupului de lucru poate fi identificată o opţiune mai bună. Dar vreau să avem o colaborare foarte bună, să avem o consultare a documentelor ca să avem încredere că sunt acte de calitate”, a menţionat Pavel Filip.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a spus jurnaliştilor după şedinţă că se va constitui un grup de lucru care, în termen de 30 de zile, să elaboreze cele mai bune soluţii de colaborare.

„Sper ca la finele lunii mai să avem cele mai bune opţiuni de cooperare, ca să avem transparenţă şi comunicare între guvernare şi societatea civilă. Guvernul şi Parlamentul caută un interlocutor de dialog, de cooperare, dar şi care să pună anumite presiuni pentru a asigura transparenţă, eficienţă şi calitate. În ultimele trei luni, Guvernul şi Parlamentul au activat fără un control al societăţii civile, iată de ce ar fi binevenit de a relansa mecanismnele existente sau de creat altele”, a apreciat Andrian Candu.

Alexei Buzu care a reprezentat Consiliul ONG-urilor, a spus după şedinţă că au fost discutate mai multe opţiuni pentru dinamizarea cooperării Guvernului şi Parlamentului cu societatea civilă.

„Vom crea grupul de luru din care vor face parte reprezentaţii ONG-urilor şi activişti civici, care, consultând Guvernul, Parlamentul şi partenerii de dezvoltare, vor veni cu soluţiile necesare. Ne aşteptăm ca în cazul deciziilor structurale – reforma justiţiei, a sectorului bancar – să fie consultată societatea civilă, iar recomandările să se regăsească în proiectele de legi astfel ca şi cetăţeanul să simtă că reformele se fac pentru el”, a opinat Alexei Buzu.

Potrivit lui, la şedinţă au fost evidenţiate unele situaţii când legi importante se adoptau pe furiş şi a menţionat că reprezentanţii guvernării au promis că aşa ceva nu se va mai repeta. Totodată, societatea civilă va veni cu propuneri ca astfel de cazuri să fie sancţionate.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.