S-au împlinit doi ani de câd moldovenii călătoresc fără vize în UE

Colaj: ipn.md

Colaj: ipn.md

Astăzi se împlinesc doi ani de când UE a abolit cerința de viză de scurtă ședere pentru călătorii în spațiul Schengen pentru cetățenii R. Moldova, deținători ai pașapoartelor biometrice.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, pe parcursul acestor doi ani, un număr de 577.058 de cetăţeni ai R. Moldova, deţinători ai paşapoartelor biometrice, au călătorit în spațiul Schengen de aproximativ 1.400.122 de ori. Totodată, potrivit Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale statelor membre ale Uniunii Europene (Frontex), au fost înregistrate doar aproximativ 0,3%  de refuzuri de intrare şi 0,5% de cazuri de ședere ilegală. Acest fapt demonstrează atitudinea responsabilă a cetăţenilor moldoveni faţă de libertatea de circulație acordată.

Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru toţi cei 1.482.810 deţinători ai paşapoartelor biometrice, inclusiv  pentru cei din stânga Nistrului (98..213).

Opţiunea de a călători fără vize a sporit considerabil facilitarea contactelor interumane şi va continua să consolideze relaţiile de afaceri, precum și dialogul social şi cultural dintre Uniunea Europeană şi R. Moldova.

Fiind prima, şi, la această etapă, unica ţară din cadrul Parteneriatului Estic care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, R. Moldova a împărtăşit cu Georgia și Ucraina experienţa sa de implementare a Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.