UE dorește să-și dezvolte cooperarea cu Rusia în regiunea arctică

Federica Mogherini. Foto: reuters.com

Federica Mogherini. Foto: reuters.com

Uniunea Europeană (UE) este gata să-și dezvolte cooperarea cu Rusia cu privire la viitorul regiunii arctice, a declarat, miercuri, șefa diplomației europene Federica Mogherini, notează Agerpres, cu referire la AFP.

„Este în mod clar în interesul UE să se angajeze mai mult cu toți actorii, inclusiv cu Rusia, în problema Arcticii”, a estimat Mogherini, prezentând în fața presei noua „politică integrată a UE pentru Arctica”.

UE vede în „Arctica un exemplu al cooperării regionale și internaționale constructive” și dorește ca această cooperare să „meargă mai departe”, a declarat Federica Mogherini.

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, în martie, miniștrii de Externe ai statelor membre au afirmat că vor rămâne fermi în fața Moscovei, atât în ceea ce privește sancțiunile decretate din cauza conflictului din Ucraina, cât și susținerea acordată de Rusia regimului lui Bashar al-Assad.

Însă ei au convenit, de asemenea, asupra unui „principiu de angajament selectiv” cu Rusia „în domenii în care există un interes european clar” și „un interes general”, cum este cazul regiunii arctice, a spus Mogherini.

„Regiunea arctică reprezintă nu doar un enorm potențial, ci și provocări foarte importante pe care trebuie să le discutăm împreună”, a adăugat șefa diplomației europene.

În raportul său asupra „Arcticii”, prezentat miercuri, Comisia Europeană a propus să structureze acțiunea europeană în această regiune, în domenii cum sunt încălzirea climatică, mediul înconjurător, energia sau pescuitul. Executivul UE dă asigurări că vrea să „intensifice” proiectele deja existente și să se angajeze în noi proiecte în aceste domenii prioritare.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.