Carte despre Maria Cebotari, lansată la Academia de Științe a Moldovei

Maria Cebotari. Foto: bibliomusic.wordpress.com

Maria Cebotari. Foto: bibliomusic.wordpress.com

Cartea „Maria Cebotari – Stea rătăcitoare” de Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, laureat al Premiului Naţional, a fost lansată marți, 3 mai, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AȘM).

Volumul este la ediţia a II-a şi cuprinde noi informaţii, mărturii inedite, fotografii, documente cu şi despre cunoscuta cântăreaţă de operă din prima jumătate a secolului al XX-lea. Cartea a apărut în limbile română şi rusă.

Solicitat de Moldpres, Aurelian Dănilă a afirmat că în actuala ediţie a lucrării a adăugat noi informaţii, furnizate de mai multe persoane din Germania, care au cunoscut-o pe marea noastră cântăreaţă.

„O revistă germană scria că Maria Cebotari este o stea a Basarabiei, rătăcită prin lume. De aici am preluat şi titlul volumului. Mă bucur că lucrarea este bilingvă, astfel încât şi vorbitorii de limbă rusă vor cunoaşte aspecte din viaţa şi activitatea cântăreţei”, a specificat Aurelian Dănilă.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, prin intermediul acestui volum, Maria Cebotari este readusă acasă şi inclusă în circuitul valoric european.

Preşedintele AȘM, Gheorghe Duca, a constatat că această carte face imagine ţării şi culturii noastre. „Prin intermediul Mariei Cebotari, am promovat cultura noastră în lumea întreagă. Sper că volumul va fi tradus şi în limba germană, astfel încât acesta să fie citit şi în ţara în care ea a activat”,  a accentuat Gheorghe Duca.

Aurelian Dănilă este autor al monografiilor „Maria Cebotari în amintiri”, „În dialog cu dirijorul Alexandru Samoilă”, „Lilia Amarfii – prinţesa operetei”, „Opera din Chişinău”, „Valentina Saviţcaia”, „Opera moldovenească, ediţie enciclopedică”, „Mihail Munteanu, o viaţă dedicată operei” ş.a.Categorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.