Comisia Europeană propune scutirea de vize a cetățenilor turci

Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Comisia Europeană a propus miercuri, 4 mai, scutirea de vize a turcilor care efectuează călătorii de scurtă durată în spațiul Schengen, în anumite condiții, în cadrul unui acord perfectat la 18 martie între UE și Turcia privind gestiunea crizei migranților, relatează AFP, Reuters și DPA.

Într-o postare pe Twitter, comisarul european Margrethe Vestager a publicat o fotografie care afișează documentul prin care executivul european oficializează măsura, foarte așteptată de guvernul turc.

Dintre cele 72 de criterii care trebuie îndeplinite pentru a face măsura posibilă, Ankara mai are încă cinci de îndeplinit „până la finalul lui iunie”, a explicat apoi într-o conferință de presă prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Guvernul turc a sporit presiunea în ultimele săptămâni, amenințând că nu va mai aplica partea sa din acordul privind migrația de la 18 martie dacă „promisiunea” europeană privind scutirea de vize nu este respectată.

Acest acord controversat prevede că toți migranții noi care ajung pe insulele grecești sunt retrimiși în Turcia, inclusiv solicitanții de azil.

Potrivit lui Frans Timmermans, acordul „a dat în mod clar rezultate”, întrucât acum „mai puțin de 100 de oameni ajung zilnic în insulele grecești, în loc de mii în toamnă”.

Printre criteriile care trebuie încă îndeplinite, prim-vicepreședintele Comisiei a menționat ameliorarea luptei autorităților turce împotriva corupției, negocierea unui acord cadru cu Europol sau o revizuire a legislației țării privind terorismul.

Timmermans a mai precizat că de asemenea Comisia propune amendarea legislației din domeniu privind scutirea de vize pentru a include un mecanism care le-ar permite guvernelor să suspende rapid acest drept în caz de probleme. Mecanismul a fost propus săptămâna trecută de Franța și Germania, îngrijorate că 79 de milioane de turci vor avea acces la vize de scurt sejur.

Totuși, menționează Reuters, puțini vor fi turcii care vor putea călători încă din iulie în UE fără viză, întrucât scutirea îi privește pe cetățenii cu pașapoarte biometrice, iar Turcia nu eliberează în prezent astfel de documente.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.