Obama denunță atitudinea militară „agresivă” a Rusiei în Marea Baltică

Barack Obama. Foto: gtuc.ge

Barack Obama. Foto: gtuc.ge

Președintele SUA, Barack Obama, a denunțat vineri, în fața liderilor a cinci state nordice, prezența militară „agresivă” a Rusiei în regiunea Mării Baltice, chemând Moscova să-și respecte obligațiile internaționale, notează, cu referire la AFP.

„Suntem uniți în îngrijorarea noastră în ceea ce privește prezența și atitudinea militară agresivă a Rusiei în regiunea Baltică/nordică”, a declarat Barack Obama, la finalul unei întrevederi, la Casa Albă, cu liderii Finlandei, Norvegiei, Suediei, Danemarcei și Islandei.

„Vom menține un dialog continuu cu Rusia (…), dar vrem și să ne asigurăm că suntem pregătiți și că suntem puternici”, a adăugat el.

În mai multe rânduri în ultimele săptămâni, avioane ruse au trecut prin apropierea avioanelor militare americane în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor recurente între cei doi foști doi dușmani în Războiul Rece.

Într-o declarație comună, SUA și cele cinci țări nordice au denunțat „prezența militară crescută” a Rusiei în această regiune și au condamnat „provocările” Moscovei.

Cele șase țări și-au afirmat determinarea în a susține Ucraina în contextul activităților „destabilizatoare” ale Moscovei. „Sancțiunile împotriva Rusiei (…) nu pot fi ridicate atât timp cât nu va respecta deplin acordurile de la Minsk”, au afirmat acestea.

SUA și țările nordice subliniază de altfel că NATO joacă un rol central în securitatea Europei și insistă pe rolul jucat de Suedia și Finlanda, care nu fac parte din Alianță. De asemenea, ele afirmă că susțin cu fermitate o cooperare mai strânsă între NATO și UE.

În plus, în declarația comună adoptată cu acest prilej, SUA și cele cinci țări nordice fac apel la Rusia să se asigure că manevrele sale militare sunt în conformitate cu obligațiile internaționale.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.