Cum a relatat presa de la Moscova victoria Ucrainei la Eurovision

Foto: trm.md

Foto: trm.md

Ucraina este câştigătoarea concursului Eurovision, desfăşurat aseară la Stockholm. Melodia interpretată de Jamala, numită „1944”, vorbeşte despre deportările tătarilor din Crimeea, făcute de Iosif Stalin, şi se bazează pe experienţa personală a străbunicii artistei.

Televiziunile de la Moscova au cenzurat ştirea privind victoria cântăreţei ucrainene. Au fost omise informaţiile privind drama tătarilor deportaţi de Stalin şi care acum sunt din nou marginalizaţi, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Jamala a câştigat concursul cu o melodie despre trauma prin care au trecut tătarii din Crimeea în 1944, atunci când au fost deportaţi. Inspiraţia pentru această piesă a venit din propria experienţă: străbunica artistei a fost mutată forţat în Asia Centrală de Iosif Stalin.

Jamala: „Dedic acest cântec ţării mele şi străbunicii mele”.

Victoria a fost comentată şi de presa din Rusia, dar a fost amplu cenzurată. În relatarea televiziunii publice, melodia nu mai are nicio legătură cu drama tătarilor deportaţi de Stalin.

Pe locul doi s-a clasat Australia, reprezentată de cântăreaţa de origine coreeană Dami Im, care a intepretat melodia „Sound of Silence”.

Pe locul 3 s-a clasat Serghei Lazarev, reprezentantul Rusiei, a cărui melodie „You are the only one” a luat cele mai multe voturi de la public, însă s-a clasat pe locul cinci în preferinţele experţilor.

Pentru prima dată, anul acesta, voturile experţilor şi ale publicului au fost anunţate separat, iar câştigător a fost declarat cel care a adunat cele mai multe puncte din ambele părţi.

Digi24Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.