Rusia reactivează un sistem radar din Crimeea. General NATO: Un război e puţin probabil

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

Activarea scutului antirachetă de la Deveselu, România, continuă să facă valuri la nivel înalt. Moscova a anunţat astăzi că va reactiva un sistem radar de pe vremea fostei Uniuni Sovietice în peninsula Crimeea, capabil să detecteze rachete inamice.

Liderul trupelor aliate din Olanda încearcă însă să calmeze spiritele – un război între NATO şi Rusia este aproape imposibil, spune el.

Invitat la o conferinţă în Lituania, şeful comandamentului NATO din Olanda a mai temperat spiritele agitate după inaugurarea scutului antirachetă din România şi după cele trei incursiuni făcute de aviaţia rusă, în ultima lună, în Marea Baltică. „Deocamdată nu cred că există posibilitatea izbucnirii unui război convenţional cu Rusia. Dar manevrele periculoase făcute de Rusia în regiunea Mării Baltice vor duce, mai devreme sau mai târziu, la apariţia unor incidente”, a explicat Salvatore Farina.

„Deocamdată nu cred că există posibilitatea izbucnirii unui război convenţional cu Rusia. Dar manevrele periculoase făcute de Rusia în regiunea Mării Baltice vor duce, mai devreme sau mai târziu, la apariţia unor incidente”.

Şi nu întâmplător, Alianţa Nord-Atlantică vrea să-şi extindă prezenţa militară tocmai în această regiune. Summitul de la Varşovia ar trebui să consfinţească amplasarea a patru mii de soldaţi în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia ca măsură de descurajare a oricăror intenţii expansioniste ale Rusiei.

Mark Galeotti, profesor de ştiinţe politice, Universitatea New York: „Există temerea că statele baltice par vulnerabile şi uşor de desprins din Alianţă, motiv pentru care Moscova ar fi tentată să facă acest lucru. Iar acest scenariu poate fi evitat prin afişarea unei poziţii foarte, foarte dure care să convingă Moscova că nici nu merită să încerce”.

Iar această abordare se regăseşte în discursurile oficialilor NATO.

Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO: „Trebuie să reamintim tuturor că suntem totuşi o alianţă nucleară. Rusia nu trebuie să-şi facă iluzii. Dacă ar fi să folosească armamentul nuclear, natura acestui conflict s-ar schimba şi NATO, ca alianţă nucleară, va avea capacitatea să riposteze”.

Dar credibilitatea strategiilor NATO de apărare a ţărilor de pe flancul de est este pusă acum sub semnul întrebării după ce doi generali din cadrul Alianţei au povestit, pentru Financial Times, că forţa de reacţie rapidă, menită să intervină în cazul unei ameninţări majore, nu este nici foarte rapidă, şi n-ar fi nici foarte eficientă în faţa arsenalului plasat deja de Rusia la graniţele sale de vest.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.