Iulius Popa: Poate să se screamă socialistul Dodon mult și bine: rușii nu vor veni

Iulius Popa

Iulius Popa. Foto: literaturasiarta.md

Nadia Savcenko este eroul de ultimă oră al Ucrainei. Nu mi-am imaginat că în această lume, unde patriotismul a dispărut de mult în paginile uitate ale manualelor de istorie, va răsări o tânără, întârziată în timp, care să demonstreze că iubirea de patrie nu e un slogan abstract, bun doar pentru opere artistice, scrie Iulius Popa în „Literatura și Arta”.

Doi ani s-a aflat aceasta într-un penitenciar rusesc. De mai multe ori a declarat greva foamei. La ședințele de judecată nu a rostit niciun cuvânt în limba rusă, ci numai în ucraineană. S-a ținut dârz. Creier masculinizat: aveam impresia că un bărbat semeț s-a ascuns în trupul ei feminin. La o ședință, le-a arătat judecătorilor un gest cu mâna îndoită de la cot. Gestul e vulgar, dar la nivelul relațiilor ruso-ucrainene actuale el reprezintă un act de curaj unic. El, gestul, deja s-a transformat în exemplu demn de a fi urmat pentru milioane de ucraineni. Curajul Nadiei Savcenko a întrecut curajul ex-prim-ministrului Iulia Timoșenko. Biografia Nadiei e curată ca lacrima. Jurnaliștii ruși, afiliați guvernării, o critică dur pe Nadia. Lucru firesc! E foarte bine: asta înseamnă că ucraineanca se proiectează drept un dușman aprig, de temut pentru ruși.

Pentru mine personal, om leneş și fricos, prezența unor indivizi ca Nadia Savcenko în Ucraina îmi creează condiții de sanatoriu în Republica Moldova. Poate să se screamă socialistul Dodon mult și bine: rușii nu vor veni. Nu sunt proști să ardă de vii în Ucraina. Nu am încredere în protestatari: într-o societate ordoxă, dacă umbli exclusiv cu protestele, înseamnă că bați apa-n piuă. Ești slab de înger. Grație Nadia Savcenko, eu trăiesc ca în Târgul lui Cremene. Bănuiesc, mulți nu înțeleg expresia noastră. La ruși e mai scurtă: Жизнь – малина!

Savcenko a refuzat să-i mulțumească lui Putin pentru grațiere. Or, președintele rus se trage din boieri moldoveni, iar aviatoarea ucraineană, din fericire, nu s-a născut în satul Cucuieții Noi. În caz contrar, să se fi născut aici, îl obosea pe Putin cu scrisori de iertăciune. Și Putin, cu siguranță, nu ar fi iertat-o. Și Poroșenko, Președintele Ucrainei, nu ar fi intervenit vreodată în favoarea ei. Dintre toți, am câștigat doar eu de unul singur. Îmi apăr independența, stând tolănit pe divan. Fiindcă alții, luptând pentru ei, luptă și pentru mine. Putin, constrâns s-o grațieze pe Nadia Savcenko, a uitat de existența mea. Lătratul lui Dodon mi-e floare la ureche: V-am spus de ce. Salut!

Iulius PopaCategorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Om de cultură către Dodon: „Сливай воду, блин!”; „Nu regret că PD îi cucereşte pe primari” « Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.