Nistru_Soroca

Nistrul la Soroca. Foto: argumentul.info

Mare deficit de apă potabilă în R. Moldova. În prezent, sunt disponibili 500 de m3 de apă la un locuitor pentru un termen de un an, deși pragurile recomandate la nivel internaţional sunt de 1700 de m3. Potrivit specialiştilor, fluviul Nistru rămâne principala sursă de apă potabilă.

În cadrul unor dezbateri publice, Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a abordat tema „Securitatea resurselor acvatice în Republica Moldova: Riscuri și amenințări”. Potrivit specialiştilor, suntem cel mai sărac stat la capitolul resurse acvatice.

R. Moldova contează doar pe râul Prut şi Nistru, dar starea ecologică a fluviului Nistru este alarmantă.

„Nivelul apei scade, cu părere de rău. Din această cauză au dispărut specii valoroase de peşti, s-a micşorat capacitatea de autoepurare a fluviului şi s-a înnămolit intensiv fluviul şi locul de baraj”, a menţionat Violeta Ivanov, preşedintele Comisiei administraţie publică şi dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice, citată de Radio Moldova.

În acest context, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a cerut ajutorul Parlamentului în rezolvarea problemei, îndeosebi în ceea ce ţine de fluviul Nistru şi relaţiile în acest sens cu reprezentanţii Ucrainei.

Reclame