Guvernul bate în șoferii aghesmuiți și în cei care umblă cu salariile în plic

Guvern

Foto: gov.md

Unitățile de amendă în sfera contravențională și penală au fost majorate. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.

Documentul prevede, între altele, majorarea până la 500 de unități a amenzii pentru consumul de alcool la volan. Astfel, amenda maximă pentru această încălcare va ajunge la aproximativ 25 de mii de lei. „Ne-am propus să luptăm cu cei care ies în stare de ebrietate la volan și pun în pericol viețile oamenilor”, a punctat premierul Pavel Filip.

De asemenea, în scopul combaterii fenomenului „plății salariului în plic”, amendamentele propuse de Guvern stabilesc amenzi până la 75 de mii de lei, pentru persoanele juridice care vor comite această încălcare.

„Cred că în astfel de cazuri statul trebuie să fie foarte ferm. Încurajăm dezvoltarea agenților economici prin îmbunătățirea mediului de afaceri, dar solicităm ca salariile să fie plătite în mod legal și să fie achitate toate contribuțiile sociale”, a spus premierul Filip.

O modificare esenţială ţine de mărimea unităţii convenţionale care stă la baza calculării amenzilor. Ţinând cont de faptul că mărimea unităţii convenţionale a fost stabilită încă în anul 2002 în valoare de 20 lei şi a rămas neschimbată până în prezent, aceasta duce la aplicarea unor amenzi în cuantum disproporţionat în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite. Respectiv, modificările prevăd majorarea unităţii convenţionale până la 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta, prin operarea schimbărilor corespunzătoare din Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul contravenţional. Astfel, în anul 2016 această unitate convenţională ar fi egală cu 50,5 lei.

O altă măsură, prevăzută în documentul aprobat de Guvern, stabileşte recalificarea limitelor gradului minim al concentraţiei de alcool în sânge, care va fi de la 0,3 g/l la 0,5 g/l şi, respectiv, concentraţia de alcool în aerul expirat care va fi de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l, dar şi reducerea pragului gradului avansat a concentraţiei de alcool care va fi de 0,5 g/l  în sânge şi de 0,3 mg/l în aerul expirat. Această prevedere, de asemenea, are scopul de a eficientiza procesul de eradicare a consumului de alcool, inclusiv la momentul conducerii autovehiculelor şi adoptării unui mod de viaţă sănătos.

Documentul urmează să fie examinat de Parlament.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. cu soferii cam asa stiti… cam mari amenzile, n-o sa scada din porcii pe porscheuri sau land roveruri… unom simplu pe lada mai degraba o sa sufere… iar ce tine de salarii in plic, Bravo FIlip. demult trebuia… daca-ar plati toti biznesmanii taxele cuvenite (cu buna credinta) la buget, atunci la sigur si salarii si pensii o sa fie posibil de majorat.

    Apreciază

  2. O modificare esenţială, astfel va reduce consumul de alcool atit in momentul conducerii autovehiculelor cit şi adoptării unui mod de viaţă sănătos.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.