Salariul mediu în R. Moldova va crește până la 5050 lei în 2016

MDL_salarii_bugetari

Foto: sputnik.md

Indicele salariului mediu pe economie în R. Moldova în anul 2016 se va majora până la 5050 de lei, faţă de 4600 lei în anul 2015.

Potrivit Infotag, asemenea cifre ale salariului lunar pe economia naţională în anul curent a indicat vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, în şedinţa Parlamentului, la discutarea proiectului legii bugetului pentru anul 2016.

Ministrul a atras atenţia deputaţilor la faptul că proiectul bugetului a fost întocmit în baza prognozelor Ministerului Economiei din ianuarie 2016, ulterior în document au fost incluse prognozele noi, din aprilie 2016.

„Noua prognoză include situaţia schimbată atât pe piaţa internă, cât şi cele externe, unde agenţii economici îşi exportă mărfurile”, a spus Calmâc.

Ministrul a indicat că în această perioadă unii indicatori macroeconomici s-au îmbunătăţit faţă de începutul anului 2016, iar unii, dimpotrivă, s-au înrăutăţit.

Prognoza creşterii Produsului Intern Brut în anul 2016 este de 1%. „Chiar dacă situaţia reală va fi mai favorabilă decât este prognozată la moment şi economia va demonstra o creştere mai mare, aceasta va fi doar un avantaj”, a remarcat ministrul.

Potrivit spuselor sale, în anul 2016 se aşteaptă o creştere în agricultură la nivel de 7%, comparativ cu descreşterea indicilor producerii agricole din 2015 cu 15%. În industrie în anul curent se prognozează o creştere la nivel de 2%.

Vorbind despre cursul de schimb al valutei naţionale, ministrul a informat că cursul mediu am monedei naţionale în anul 2016 va fi de 19,89 MDL:$1.

Ministrul a subliniat că, potrivit datelor din primele luni ale anului curent, pentru creşterea volumului exportului moldovenesc lipsesc condiţiile favorabile pe pieţele statelor din regiune, unde sunt livrate produsele exportatorilor moldoveni.

În această ordine de idei, proiectul bugetului 2016 prevede o reducere a exportului de circa 6% comparativ cu anul 2015, cifra cărui este prognozată la nivel de $1,85 mlrd.

„Scăderea importului o prognozăm de circa 1%”, a spus ministrul.

Referitor la indicele preţurilor de consum, prognozat de Banca Naţională, atunci graţie politicii monetar-creditare eficiente nivelul inflaţiei a scăzut considerabil.

Potrivit lui Calmîc, inflaţia în anul 2016 va fi de 7,2%, atunci când indicele acesteia din anul 2015 era de 13,6%.

Precizăm că Ministerul Finanţelor a pregătit proiectul bugetului pentru anul 2016 cu o cotă înaltă a asistenţei financiare externe. Însă sprijinul direct al bugetului va fi posibil dacă Guvernul va semna un Memorandum cu FMI, pe care autorităţile moldoveneşti speră să semneze în viitorul apropiat. Conform informaţiilor neoficiale, următoarea Misiune FMI va putea sosi în Moldova în a doua jumătate a lunii iulie. Spre diferenţă de misiunile precedente, această Misiune va avea mandatul Consiliului de director al FMI pentru negocierea programului de cooperare cu Guvernul, care va examina finanţarea din perspectiva reformelor.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.