România și SUA au bătut palma pentru viticultorii din R. Moldova

Marius Lazurca_James Pettit

Marius Lazurca și James D. Pettit. Foto: moldpres.md

Producătorii moldoveni vor putea cultiva noi soiuri de struguri de masă rezistenți la boli și dăunători, grație unui Memorandum de înțelegere semnat vineri, 10 iulie, de ambasadele României și Statelor Unite ale Americii în R. Moldova.

Documentul vine în susținerea proiectului „Creșterea competitivității sectorului viticol (struguri de masă) prin introducerea soiurilor apirene și culturii pe tulpină înaltă”.

„Proiectul are drept scop oferirea accesului producătorilor agricoli la soiurile de struguri de masă apirene de calitate, rezistente la boli și dăunători. Prin aceste acțiuni se va dezvolta cultivarea strugurilor pe tulpină înaltă de tip «pergola», care asigură boabe și ciorchini mai mari, comparativ cu sistemul «cordon», folosit tradițional în R. Moldova. De asemenea, cultivatorii de struguri vor avea posibilitatea să dezvolte parteneriate durabile cu Institutul Științifico-Practic pentru Horticultură și Tehnologii Alimentară din Chișinău”, a declarat ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca, citat de Moldpres.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, James D. Pettit, a menționat că scopul acestui program este de a susține și dezvolta politicile de îmbunătățire a sectorului vitivinicol de la noi din țară.

„Din anul 2005 avem o conlucrare foarte strânsă cu producătorii autohtoni de viță-de-vie, iar rezultatele înregistrate la capitolul dezvoltării politicilor din sectorul viticol demonstrează că fermierii moldoveni introduc tot mai mult noile metode de întreținere a acestei culturi. Ne bucură faptul că tot mai mulți vinificatori se unesc sub unicul brand de țară «Wine of Moldova», lansat cu suportul nostru”, a spus Pettit.

De acest proiect vor beneficia cei 3000 de producători comerciali de struguri de masă din țară, cele 15 pepiniere viticole, precum și Institutul Științifico-Practic pentru Horticultură și Tehnologii Alimentare din Chișinău. Valoarea proiectului este de 215 de mii de euro, dintre care 85 de mii euro vor fi oferiți de Guvernul României, iar restul va fi contribuție proprie a beneficiarului.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.