Inflație de 0,2% în luna mai. Ce prețuri au crescut

Crestere economica

Foto: cugetliber.ro

Preţurile în R. Moldova în luna mai s-au majorat în medie cu 0,2% faţă de rata de 0% din luna aprilie. De la începutul anului curent inflaţia a constituit 0,3%, iar cea anuală – mai 2015-mai 2016 – 7,9%. Astfel arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Conform calculelor biroului, citate de Infotag, preţurile la produsele alimentare în luna mai în medie nu s-au schimbat comparativ cu cele din aprilie, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 0,4%, iar serviciile – cu 0,1%.

Totodată, BNS menţionează că printre produsele alimentare cel mai mult s-a scumpit sfecla – cu 26,3%, usturoiul – 16,1%, cartofii – 15,2%, morcovul – 13,5%, merele – 5,1%. Dar, totodată, varza s-a ieftinit cu 24%, castraveţii – cu 23,2%, dovleceii – 16,7%, roşiile – 15,6%, căpşunele – 12,8%.

Din mărfurile nealimentare s-au majorat preţurile la sandale – 3,8-6,6%, costumele de baie – 3,2%, aspiratoare – 2,8%, plite electrice – 2%, biciclete pentru copii – 1,3%, combustibil – 1%. Totodată, s-au ieftinit telefoanele – cu 1,1%, televizoarele – 0,6%, cărbunele – 0,5%.

La capitolul servicii s-a atestat majorarea tarifului pentru frecventarea grădiniţelor de copii – 2%, biletele la tren pentru cursele internaţionale – 1,9%, taxi – 1,6%, reparaţia locuinţelor – 1,1%.

În luna mai inflaţia constituia 0,5%. Indicele anual a însumat 13,6%, fiind cel mai înalt din ultimii 10 ani. Pentru anul 2016, Banca Naţională a prognozat o rată a inflaţiei la nivel de 10,1%, însă în luna aprilie a modificat prognoza spre diminuare – până la 7,2%.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.