Nicolae Timofti: Poporul nostru se afla sub tortura politicilor staliniste. Să nu tolerăm sloganurile de ură din mediul politic actual

Nicolae Timofti

Nicolae Timofti. Foto: unimedia.info / Igor Vrabie

Președintele Nicolae Timofti  a adresat un mesaj în amintirea victimelor primului val de deportări sovietice, în contextul zilei de 13 iunie, când se împlinesc 75 ani de la primul val al deportărilor organizate de regimul comunist sovietic în noaptea de 12-13 iunie 1941.

Potrivit șefului statului, 13 iunie 1941 este „ziua când în  istoria  poporului nostru au început a fi scrise sângeroasele pagini ale unui destin tragic, când zeci de mii de familii de moldoveni au fost trimise de regimul totalitar stalinist în Siberiile de gheață”.

În acest context, Nicolae Timofti amintește că el însuși este descendentul unei familii de țărani deportată de NKVD. Deportarea moldovenilor de către sovietici a însemnat „familii despărțite, adolescenți separați de părinți, mame despărțite de soți”, menționează Nicolae Timofti, subliniind că „poporul nostru se afla sub tortura politicilor staliniste”.

„Cu gândul la acele teribile zile și nopți, în care au fost distruse familiile de țărani gospodari din ținuturile noastre, să nu mai admitem și să nu comitem erori, când consecințele lor pot fi fatale pentru un popor. Totodată, să nu tolerăm sloganurile de ură și paradigma de revanșă din mediul politic actual”, se spune în mesajul președintelui Timofti.

Șeful statului a calificat valul de deportări drept „zguduitoare momente” din biografia Moldovei, care „nu pot fi șterse din memoria noastră colectivă”.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.