Creștere record a vânzărilor de armamente în 2015

Armament

Foto: gunfaq.org

Piața mondială a vânzărilor de armamente a înregistrat în 2015 o creștere de 11,3 procente, ajungând de la 58 miliarde de euro în anul precedent la 65 miliarde de euro, fiind stimulată în special de cererea din regiunea Asia-Pacific, conform unui raport publicat luni de institutul britanic specializat IHS Jane’s, transmite AFP.

În cifre absolute, creșterea anuală a fost de 6,6 miliarde de dolari.

„Piața globală (a achizițiilor) de apărare nu a cunoscut niciodată o creștere atât de importantă precum cea constatată între 2014 și 2015”, a subliniat analistul Ben Moores, de la IHS Jane’s, precizând că „2015 a fost un an record”.

În regiunea Asia-Pacific, valoarea importurilor de arme a crescut cu 71% între 2009 și 2015, iar, potrivit lui Moores, trei din primele zece state estimate a avea în continuare achizițiile cele mai importante se află în această zonă: Vietnam, Filipine și Bangladesh.

Această evoluție se înscrie într-un context de neliniște a țărilor din regiune, provocată de ambițiile teritoriale ale Chinei, care revendică drepturi de suveranitate în aproape întreaga zonă a Mării Chinei de Sud.

Potrivit raportului menționat, Coreea de Sud a devenit în 2015 al 5-lea importator la nivel mondial, cu achiziții de circa 2,2 miliarde de dolari, urcând două locuri. Institutul britanic prognozează că această țară va ajunge în 2016 pe poziția a 4-a.

Un alt stat din regiunea Asia-Pacific, și anume Australia, a urcat de pe poziția a 6-a pe cea de-a 3-a, cu importuri în valoare de 2,3 miliarde de dolari.

Primele două țări importatoare de armament rămân, la fel ca în 2014, Arabia Saudită și India.

Raportul estimează că piața globală își va continua creșterea și în 2016, până la un nivel de 69 miliarde de dolari.

În ce privește statele exportatoare, institutul arată că Germania a urcat de pe locul al 5-lea pe poziția a 3-a, cu vânzări totale de 4,8 miliarde de dolari. În schimb, Franța a coborât un loc, aflându-se pe poziția a 4-a (4,8 miliarde de dolari), în timp ce Marea Britanie a ajuns de pe locul al 4-lea pe locul al 5-lea, cu 3,9 miliarde de dolari.

Primele două țări exportatoare de armament continuă să fie SUA și Rusia, indică raportul IHS Jane’s.

AgerpresCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.